BiH
0

Hiljade pristalica pozdravile Bhutto u rodnom gradu

FENA
Hiljade pristalica pozdravile su u subotu bivšu pakistansku premijerku Benazir Bhutto nakon što je sletjela u svoj rodni grad Sukkur u južnom Pakistanu, samo nekoliko dana poslije neuspjelog pokušaja atentata u Karachiju kada je ubijeno 139 osoba.

"To me je učvrstilo u namjeri da učinim sve i sačuvam Pakistan, uz čuvanje demokratije koja ljudima daje sigurnost i bolju perspektivu", kazala je Bhutto i dodala da se sada osjeća sigurnije, prenijela je agencija Reuters.

Ona je po izlasku iz aviona također rekla da je prošlo mnogo vremena otkad nije bila u Pakistanu i da je zahvalna Bogu što joj je dao priliku da ponovno kroči u svoju domovinu i vidi podršku svoga naroda.

Uz povike podrške "premijerki Benazir", pristalice njezine Pakistanske narodne stranke oslobodile su joj put do aerodromske zgrade.

Nakon što je u bijelom džipu pozdravila hiljade ljudi, bivšu premijerku je u konvoju oklopnih vozila osiguranje prebacilo u selo Garhi Khuda Baksh na grob njezinog oca.

Ovo je njezina prva posjeta rodnoj grudi od 1999. kada je pobjegla iz zemlje da bi izbjegla optužbe za korupciju.

Osiguranje Benazir Bhutto bilo je impresivno, a policija okruga Larkana stavila je na raspolaganje 1.500 policajaca.

Pakistanska vlada je za napad na Bhutto u Karachiju okrivila militantne islamiste koji imaju uporište u plemenski organiziranom dijelu zemlje koji se graniči s Afganistanom a gdje se kriju pristalice Al-Qaide i talibana.

Bhuto sumnja da su politički saveznici pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa skovali zavjeru protiv nje, iako javno kaže da nema nikakvih razloga vjerovati da je on Musharraf bio osobno uključen u prošlosedmični neuspjeli atentat.