Dan žalosti
299

Hiljade ljudi na protestima u Tuzli: Traže ostavke nakon brutalnog ubistva Amre Kahrimanović

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Nekoliko hiljada osoba iz skoro svih dijelova Bosne i Hercegovine okupilo se danas na mirnoj protestnoj šetnji u Tuzli, posvećenoj Amri Kahrimanović, koju je prije nekoliko dana hicima iz pištolja usmrtio policijski službenik Elvis Ćustendil.

Upućen je i glavni zahtjev, a on se odnosi na ostavku ministra te direktora kantonalne policije u Tuzli, a rok je sedam dana. U suprotnom najavljeni su masovni protesti širom naše zemlje.

Podsjetimo, suvlasnica ugostiteljskog objekta koji se nalazi u tržnom centru u naselju Brčanska Malta u Tuzli Amra Kahrimanović u srijedu uvečer je brutalno usmrećena hicima iz pištolja. Ubistvo je počinio policijski službenik Elvis Ćustendil, koji je nedugo nakon čina uhapšen. On se nalazi u jednomjesečnom pritvoru.

Kahrimanović bi danas slavila rođendan, ali je ove nedjelje, na dan žalosti u Tuzli održana mirna protestna šetnja. Nekoliko hiljada osoba okupilo se prvenstveno ispred njenog ugostiteljskog objekta, a zatim su se uputili ka zgradi sjedišta Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Sa suzama u očima Amrin brat Nedžad Kahrimanović kazao je da je ovaj dan trebao biti dan radosti, a ne tuge kao što je to surova realnost.

"Kada bi Amra ovo mogla vidjeti, bila bi sa blagim osmijehom i dobrotom koju je imala u sebi. Istrajat ćeno u našim tihim molbama, a to je da smijenimo ministra unutrašnjih poslova TK, kao i direktora policije TK te svih u lancu odgovornih. Oni moraju da imaju moral da podnesu ostavke, kao što smo mi imali dostojanstvo dva dana da ne plačemo. Neka odavdje krene ljudska odgovornost koju oni očito nemaju", naveo je Kahrimanović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Ukoliko ostavke ne budu podnesene u narednih sedam dana, kako navodi Kahrimanović, na ulicama BiH će se naći desetine hiljada ljudi. Poručio je da njegova sestra nije ubijena, već brutalno likvidirana.

"Nama se još uvijek niko zvanično nije obratio niti od jednog inspektora. Mi ne znamo gdje su njeni lični dkumenti i mobilni telefon. Mog sestrića i mene niko nije obavijestio da je obdukcija završena, nego smo iz nekih privatnih izvora to saznali. Mi nemamo ključeve od njenog automobila... Jučer sam dobio informaciju da su pozvali sve ljude sa godišnjih odmora ili bolovanja da vrate pištolje", dodao je Kahrimanović.

Amrin sin Damir Hodžić svima se zahvalio na ogromnoj podršci i riječima utjehe koju dobija u ovim izuzetno teškim i bolnim danima. "To nam beskrajno znači. Mi ovo ne možemo bez vas – naših komšija i sugrađana, Bosanaca i Hercegovaca te medija. Oni moraju da snose odgovornost. Zna se ko je glavni počinilac, ali on nije sam. Policajac ubica nije sam u ovome. Svi moraju da odgovaraju", naglasio je Hodžić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Za razliku od svih ostalih protestnih okupljanja koja su održana u Tuzli, današnji skup policija nije osiguravala. Tek nekoliko službenika našlo se na dvije tačke u gradu, a demonstranti su u blokadi držali raskrsnicu u neposrednoj blizini zgrade Uprave policije TK.