Protest za istinu
1.7k

Hiljade građana u Sarajevu tražilo pravdu za Dženana Memića i Davida Dragičevića

Piše: A. B.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Veliki broj građana, prijatelja i članova porodice okupio se danas na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu kako bi iskazali protest zbog neadekvatnog reagovanja nadležnih institucija, a povodom tragične smrti dvojice mladića Dženana Memića i Davida Dragičevića.

Protesti su održani iza Zemaljskog muzeja, a skup su predvodili njihovi očevi Muriz Memić i Davor Dragičević.

Protestom se želi ponovo ukazati na nesavjestan rad Tužilaštva Kantona Sarajevo, ali i rad nadležnih institucija u Banjoj Luci. Paralelno se održava protest za Davida Dragičevića u Banjoj Luci i to već 51. dan.

"Draga naša djeco, dušo naša...moj sin je ubijen u centru Banja Luke. Ubice mog sina su Srbi, šta bi bilo da su druge vjere. Zločinci i ubice nemaju ni vjeru ni naciju, samo imaju svoj interes. Ovdje sam da pružim podršku čiji je sin ubijen, da pružim podršku svima da ne trpe zlo. Među nama su ubice i kriminalci. Mi nećemo da živomo sa zločincima", kazao je na početku obraćanja Davor Dragičević, otac nastradalog Davida i pružio podršku Murizu Memiću.

"Dženan Memić je imao svog babu, a David svog oca. Mi smo vidjeli našu djecu unakaženu. Tražim sva imena jataka i saučesnika, egzekutora i svih koji su sakrivalii dokaze. Nikad vam neću oprostiti Davida i Dženana ni svu ostalu djecu. Podržite Muriza Memića, Sarajevo probudi se", naglasio je Dragičević.

Naime, Tužilaštvo KS slučaj Dženana Memića karakteriše kao saobraćajnu nesreću iako je prethodno tretiran kao ubistvo za šta postoje i dokazi kako je ranije potvrdio Muriz Memić. On ovim sedmim okupljanjem u Sarajevu želi upravo ukazati na tu činjenicu.

Muriz Memić je uoči početka protesta poručio da od VSTV-a traži da napokon saslušaju istinu koja se od početka negirala.

"Od početka se skrivaju dokazi, ja nijedan zvanično nisam dobio od Tužilaštva KS. Od sada sam ja glavni tužilac, a Dalilda Burzić se svega boji. Ne daju nijedan dokaz, a koliko znam za saobraćajnu nesreću ne trebaju postojati povjerljivi dokazi. Meni ne mogu napisati krivičnu prijavu ja sada imam sve dokaze od sada sam ja glavni tužilac, a Dalida Burzić neka se boji svojih dokaza. Pozivam je da se preda i svih devet tužilaca koji su radili na ovom predmetu. Od sada sam razočaran i u rad Suda neće da donese naredbu da se predaju preostali dokazi. Oni ovo vode kao saobraćajnu nesreću, a imaju povjerljive dokaze, a za to ne postoje dokazi takvi nema brzine vozila ni kontakta. Mirsad Puhović je dokazao da je izmišljena saobraćajna nesreća", kazao je Muriz Memić.

Dodao je da ga niko ne može ubijediti da je riječ o saobraćajnoj nesreći, već da je njegov sin žrtva ubistva.

"Iako je nekoliko puta prekvalifikovan ovaj slučaj od saobraćajne nesreće do ubistva ja znam šta je bilo. Mene ne mogu ubijediti u suprotno. Dakle ili su nesposobni da rade svoj posao ili su korumpirani drugo ne postoji", poručio je Memić.

Dženan je 7. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži zadobio smrtonosne povrede, od kojih je preminuo sedam dana kasnije.

Naredno ročište bi se trebalo održati 22. maja i Muriz je naglasio da tada očekuje od Suda da izda naredbu za dostavljanje dokaza.

Iz Banja Luke je došlo oko 50 ljudi sa Davorom Dragičevićem i aktivistima grupe Podrška za Davida kako bi se ujedinjeno borili za rasvjetljavanje smrti ove dvojice mladića.

"Želimo danas poručiti da se ubice i kriminalci trebaju privesti pravdi, a ukoliko se to ne uradi preuzet ću naredne korake i ići do kraja, ali Davida oprostiti neću. Također, planiramo uputiti hiljade tužbi prema Tužilaštvu RS-a, jer moja savjest je čista ja svima mogu pogledati u oči. A ubice nemaju vjeru ni naciju. I Muriz i ja smo vidjeli naše sinove, oni su ubijeni", kazao je Davor.

David Dragičević nestao je u noći sa 17. na 18. marta ove godine, nakon čega je počela potraga za njim. Trajala je sve do 24. marta, kada je njegovo tijelo pronađeno u banjalučkoj rijeci Crkveni.

I njegova porodica također sumnja na ubistvo, a ne na nesretan događaj te je upravo ta činjenica ono što je povezalo ovu dvojicu očeva da zajedno izađu na ulice i traže pravdu za svoje sinove.