Do sada 432 oboljelih
236

Hiljade građana Kantona Sarajevo vakcinisano otkako je zavladala epidemija morbila

Piše: Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Otkako je sredinom januara u Kantonu Sarajevo registrovan prvi slučaj obolijevanja od morbila, a nakon toga uslijedila i epidemija ove zarazne bolesti, izuzetno je povećana potražnja građana za MRP vakcinama.

Podsjećamo, prvo obolijevanje od morbila zavedeno je 18. januara, a iz Zavoda za javno zdravstvo KS saznajemo kako su do sada oboljele 432 osobe od morbila.

Epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo Aida Pitić govori nam kako su u svim punktovima, odnosno sarajevskim domovima zdravlja, obezbijeđene vakcine. Ukoliko dođe do nestašice, iz Zavoda nabavljaju i domovima dostavljaju vakcine.

"Mi smo poduzeli brojne preventivne mjere o podizanju svijesti građana za potrebom imunizacije. Utrošak vakcina enormno je porastao otkako je zavladala epidemija morbila. Sigurno možemo reći da je potražnja za vakcinama u odnosu na januar i februar sedam puta veća. Trudimo se redovno obavještavati građane o kretanju epidemije i potrebama imunizacije", kazala nam je Pitić.

U protekla tri mjeseca, od registacije prvog slučaja obolijevanja od morbila, u Kantonu Sarajevo vakcinisane su hiljade građana, saznajemo iz Zavoda. Među njima je najviše djece koji iz raznih razloga nisu na vrijeme primili vakcine.

"Ljudi su zaista shvatili ozbiljnost same bolesti i potrebe za vakcinacijom", dodaje Pitić.

Podsjećamo, među oboljelima od morbila najviše su pogođene kategorije stanovništva koje borave u zatvorenom prostoru, a svi oboljeli su nevakcinisani.

Inače, MRP vakcina prima se od 13. mjeseca života.

Novčana kazna za roditelje koji odbijaju vakcinaciju, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, iznosi od 100 KM do 2.000 KM.

Ukoliko se pozvani roditelji ili staratelji ne odazovu pozivu inspekcije, a izostanak ne opravdaju u roku od 24 sata, Zakon o inspekcijama KS predvidio je novčane kazne od 500 do 1.000 KM.