Izložba "Što te nema"
413

Hiljade fildžana na trgu Taksim podsjeća na genocid u Srebrenici

Anadolija
Udruženje "Mladi Bošnjaci" iz Istanbula saopćilo je da će povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici na istanbulskom trgu Taksim biti postavljena instalacija pod nazivom "Što te nema".

Riječ je o instalaciji umjetnice Aide Šehović koju čine fildžani za "one kojih nema". Ova instalacija je prvi put postavljena 11. jula 2004. ispred Baščaršijske džamije u Sarajevu, a drugi put 11. jula 2005. godine u zgradi Ujedinjenih Nacija u New York-u.

Prva postavka se sastojala od 1.327, a naredna iz 1.937 fildžana koji su predstavljali identificirane i sahranjene žrtve 2004. i 2005. godine. U postavci iz 2006. godine bilo je preko 2.000 sakupljenih fildžana koje je Aida Šehović napunila kahvom.

U saopćenju članova udruženja se navodi da je ovo "jedan od načina pružanja podrške preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici i način da se spriječi zaborav i istina o Srebrenici".

"Povodom obilježavanja 17. godišnjice od genocida u Srebrenici na istanbulskom trgu Taksim će biti predstavljen projekt Spomenik genocidu u Srebrenici - Što te nema. Ovo je spomen na više od osam hiljada srebreničkih muškaraca i djece koji su, pred očima međunarodne zajednice, sistematično ubijeni samo zato što su bili muslimani", kazali su iz Udruženja "Mladi Bošnjaci".

U saopćenju se navodi da se od 2004. godine organiziraju dobrovoljna prikupljanja fildžana i da je cilj da broj fildžana na spomeniku odgovara broju ekshumiranih i sahranjenih žrtava Srebrenice.