Spektakl u najavi
124

Hiljade domaćih i stranih turista stiglo u Mostar zbog skokova sa Starog mosta

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Hiljade domaćih i stranih turista danas je stiglo Mostar kako bi pratilo tradicionalnu manifestaciju 456. visinskih skokova sa Starog mosta koji se održavaju danas s početkom u 16 sati.

Već od jutarnjih sati stara gradska jezgra je je prepuna posjetitelja koji se fotografiraju uz Stari most, a među njima je veliki broj onih koji su po prvi put stigli gledati mostarske skokove uživo u Mostaru.

Tako je Muhamed Žiga iz Sarajeva došao ranije da bi našao najbolju poziciju za gledati spektakl na Starom mostu jer je ovo za njega poseban dan i događaj.

"Jako sam uzbuđen. Meni je uvijek babo skakao kad smo išli na more i uvijek je bila ta nada da ću jednom ovdje doći da gledam skokove i sretan sam što sam sada ovdje", kaže nam Sarajlija.


Tarik i Emina su za današnje skokove u Mostaru doznali putujući iz Dubrovnika prema Sarajevu tako što je vidjeli plakat i odlučili svratiti kako bi nešto pojesti, popili i uživati gledajući spektakl na UNESCO-ovom spomeniku.

"Došli smo da podržimo našeg Sarajliju Dinu Bajrića. Danas ćemo ga pravi put prati tu uživo ispod Starog mosta", kaže nam dobro raspoložena Emina.

Za skokove je danas doznala na Starom mostu i Aleksandra iz Srbije koja je na putu prema moru svratila sa svojim društvom u Mostar, kroz koji kako nam kaže nikada ne može proći bez da svrati do stare gradske jezgre.

"Mostar je za mene poseban grad. Uvijek rado dolazim i jako mi je žao što ne možemo ostati da gledamo skokove jer smo ograničeni vremenom za boravak u Mostaru. Naredne godine ćemo nastojati da isplaniramo tako da ovdje budemo u vrijem skokova, a danas smo se fotografirali na Starom most da nam ostane u sjećanju na ovaj dan", kaže nam Aleksandra.

Skokove neće gledati ni Iris iz Dubrovnika koja je čest posjetitelj Mostar u kojem najviše kako kaže voli noćni život.

"Meni je u goste došla rodica iz Beograda pa sam je danas dovela u Mostar, jer mislim da se ovdje ima zaista šta pokazati, ali se ne možemo dugo zadržati, da smo znali da su danas skokovi sigurno bi napravili drugačiji plan", kaže nam Iris.

Njena rodica Jasmina dodaje kako će se danas zadovoljiti fotografijom na Starom mostu, a za naredni dolazak planirati sadržajniji boravak u tom gradu.

Pored brojnih turista danas se oko Starog mostar mogu vidjeti i brojne novinarske ekipe koje su došle izvještavati o događaju kojim su svake godine Mostar i BiH u fokusu šire javnosti.