Stranka dijaspore
0

"Hiljadama bh. građana je onemogućeno da glasaju"

FENA
Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine saopćila je danas da se obratila apelacijom Ustavnom sudu BiH jer joj je, kako tvrdi, onemogućeno da bude jedan od izbornih takmaca u matičnoj zemlji, kao i hiljadama bh. građana u dijaspori da glasaju.

Za to na prvom mjestu optužuje Centralnu izbornu komisiju BiH i dodaje da ovo čine iste snage u matičnoj zemlji koje su dovele do etničkog čišćenja tokom proteklog rata u BiH i sadašnjim djelovanjem potvrđuju rezultate tog pogroma.

"Centralna izborna komisija BiH, odnosno država BiH, njeni entiteti i organi te parlamentarne stranke učinili su prema glasačima u dijaspori i njenoj stranci nekoliko teških povreda koje su za posljedice imale diskriminiranje glasača u dijaspori i time njihovo lišavanje zagarantovanih osnovnih ljudskih prava, što sve skupa dovodi do neregularnosti općih izbora u BiH ove godine", navela je u današnjem saopćenju stranka iz dijaspore.

Ona tvrdi da su "nepoznati izvršilac ili više njih" uklonili iz Centralnog biračkog spiska hiljade birača iz dijaspore, više od 80 posto, koji su bili na OSCE-ovom biračkom spisku.

"Tada je taj isti spisak imao više od 240.000 imena birača iz inozemstva. Gdje su oni iznenada nestali? To zna CIK", navod je iz saopćenja.

U Centralnom biračkom spisku je sada oko 36.000 glasača, pa stranka zaključuje da je van te evidencije još najmanje 200.000, a prema procjenama eksperata, najmanje 500.000, dodaje.

Nasuprot OSCE-ovom zalaganju koje je dovelo do prilično preciznog biračkog spiska, izborna komisija je protivustavno uvela pravilo da za svaki izborni ciklus birači iz inostranstva moraju podnijeti novu prijavu za registraciju.

"Ovo je namjerno učinjeno po nagovoru onih istih snaga koje su i pruzrokovale da se više od milion ljudi protjera sa svojih ognjišta. Svrha je da se što manje izbjeglica iz dijaspore registruje za izbore i što manje njih glasa", stav je stranke bh. dijaspore.

Objašnjavajući dalje u saopćenju kako je došlo do toga da joj CIK onemogući učešće na narednim općim okobarskim izborima u matičnoj zemlji, stranka je navela tvrdnju CIK-a da potpisi podrške, potrebni za to, nisu svi bili validni jer, navodno, pojedini potpisnici nisu bili upisani u birački spisak.

"To je vrhunac cinizma jer je upravo izborna komisija protivustavno te iste ljude brisala iz spiska", zaključuje Stranka dijaspore BiH.