{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Higijenski servis u KS sutra počinje rad na terenu

F
10.8.2015. u 18:02
139
8
Higijenski servis u KS sutra počinje rad na terenu
139
Higijenski servis u KS sutra počinje rad na terenu
Tri ekipe Higijenskog servisa u okviru KJKP Rad, u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja, od sutra počinju rad na terenu nakon završene edukacije i propisane obuke te okončanih administrativnih procedura.
Kako je danas naglašeno na sastanku kojem su uz premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i ministre u Vladi Kantona Sarajevo prisustvovali i predstavnici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, Kantonalne veterinarske stanice, KJKP Rad te predstavnici Fondacije Dogs Trust ovo će biti prvi formalan korak u rješavanju problema zbrinjavanja pasa lutalica.

"Svi ovdje imamo isti cilj, a to je da ulicama našeg grada ne lutaju napušteni i bolesni psi. Osnovi zadatak nam je zbrinjavanje i briga za takve pse. Higijenski servis je važna karika u sistemskom rješavanju ovog problema koji će u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja, uz procjenu veterinarske struke, tretirati napuštene i bolesne pse", istakao je Konaković.

Tretiranje pasa bit će humano i transparentno, po zakonom predviđenim procedurama, podcrtao je Konaković te istakao važnost zajedničkog djelovanja svih sudionika u procesu i partnerskog odnosa nevladinih organizacija koje vode brigu o psima.

Rješavanje problema pasa lutalica dugoročno zahtijeva niz mjera koje trebaju biti provedene, a pitanje azila i smještaja pasa i dalje ostaje otvoreno.

Zajednička je ocjena da je realno razmišljati o manjim, tranzitnim azilima koji mogu biti osposobljeni udruženim sredstvima budžeta KS i nevladinog sektora.

Predstavnici Fondacije Dogs Trust izrazili su zadovoljstvo na spremnosti Vlade Kantona Sarajevo da zakonski, humano i sistemski počinje rješavati pitanje pasa lutalica.

Niz je mjera koje treba zajednički poduzimati, od nužnosti pravljenja evidencije pasa, edukacije vlasnika pasa i budućih udomitelja pasa, kaznene politike prema neodgovornim vlasnicima, nastavka sterilizacije, sprečavanja dovođenja novih pasa iz drugih dijelova države, saopćila je Press služba KS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: