Mustafa Cerić
0

"Hidžra je promijenila svijet za sva vremena"

FENA
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić uputio je, u povodu nove hidžretske 1431. godine, novogodišnju hutbu/poruku, koju su hatibi pročitali danas u džamijama u domovini i dijaspori, javila je Mina.

Prvi muharrem, nova 1431. hidžretska godina je u četvrtak, 17. decembra 2009. godine.

Svoju novogodišnju poruku Cerić je pročitao u bosanskoj džamiji u Kopenhagenu, gdje sudjeluje na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama i gdje je posjetio zajednicu muslimana Bošnjaka.

"S novom hidžretskom 1431. godinom muslimani ulaze u četvrtu dekadu petnaestog stoljeća po Hidžri, kao najznačajnijeg događaja u povijesti vjerovjesničke misije posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda, alejhisselama. Hidžra muslimana iz Mekke u Medinu označila je novo doba u povijesti čovječanstva. Hidžra je promijenila svijet za sva vremena i za sve generacije, jer je pokazala da postoje ljudi koji su spremni da svoje lične interese žrtvuju u korist općeg dobra. Oni su vrijeme blagosiljali, nisu ga proklinjali; oni su gubitak pretvarali u dobitak; oni su iz nevjere ulazili u vjeru; oni su umjesto nepoštenog prihvatili samo pošteni rad; oni su umjesto laži istinu veličali; oni su umjesto nasilja toleranciju naučavali. Tako treba mjeriti našu hidžru - pokret iz lošeg u bolje stanje, tako treba mjeriti naše vrijeme gubitka ili dobitka, tako treba mjeriti našu prošlu godinu kao uspješnu ili nespješnu – koliko smo se istinski vratili vjeri, koliko smo zaista pošteno radili, koliko smo doista govorili istinu i koliko smo uistinu strpljivi bili da saslušamo jedni druge radi našeg općeg dobra", kazao je Cerić.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH je, među ostalim, poručio "braći i sestrama, imamima, hatibima i muallimima":

"Naše je da radimo s istinskom vjerom u Boga, naše je da pošteno djelujemo ličnim primjerom, naše je da govorimo istinu i druge poučavamo istini, naše je da budemo strpljivi i solidarni jedni prema drugima na putu našeg općeg dobra. Onima koji nas napadaju recite, kao što nam se u Kur'anu Časnom kaže: Sluge Milostivog hodaju zemljom smireno i skrušeno, a kad ih neznalice provociraju, oni kažu: Selam - mir neka je s vama (Kur'an)."