Skupština KS
0

Hidrogradnja u vlasništvu Vlade FBiH

FENA
Tijesnom većinom glasova, 18 ZA, tri suzdržana i 13 protiv na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojena je Odluka kojom se oko 67 posto dionica "Hidrogradnje" d.o.o. Sarajevo prebacuje s Vlade Kantona Sarajevo na Vladu Federacije BiH.

Ministar privrede KS-a Rusmir Sendić u obraćanju zastupnicima kazao je da se ova tačka dnevnog reda treći put nalazi pred zastupnicima, odnosno u posljednjih osam mjeseci zastupnici raspravljaju o tome, a isti problem postoji još od 2007. godine kada je s liste kantonalnih dionica brisana "Hidrogradnja".

Naime, već sedam godina KS nema u svom vlasništvu "Hidrogradnju", jer je to određenim uredbama preneseno na federalni nivo i kanton nema nikakvih ingerencija nad ovom firmom. Zastupnici su naglašavali važnost rješavanja problema u ovom preduzeću budući da su u pitanju stotine radnika čija je egzistencija u pitanju.

Sjednici je prisustvovao i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Thulj koji je odgovarao na pitanja zastupnika kada je i obećao da će Vlada Federacije BiH učiniti sve da sačuva firmu, jer prema njegovom mišljenju nisu se stekli uvjeti za privatizaciju.

Naglasio je da se prijenos dionica ne vrši zbog finansija nego zbog radnika "Hidrogradnje" da bi se sačuvali i uradili već ugovoreni poslovi, dok je u izjavi novinarima kazao da preduzeće ima ugovoren posao u vrijednosti od 32 miliona KM na autocesti koridora 5-C.

U toku je pauza nakon čega će se zastupnici izjašnjavati o nekoliko zakonskih rješenja.