BiH
0

HHC omogućava lakši život za 11 osoba bez roditelja

Sarajevo-x.com
Jedanaest mladih osoba bez roditeljskog staranja lakše će prevazići izlazak iz ustanova uz podršku Hope and Homes for Children BiH i Švicarsku agenciju za razvoj i saradnju.

Nevladina organizacija Hope and Homes for Children BiH (HHC) potpisala je ugovor sa Švicarskom agencijom za razvoj i saradnju (SDC), kojim SDC obezbjeđuje dio finansijskih sredstava za podršku pri osamostaljivanju 11 mladih osoba bez roditeljskog staranja, koje napuštaju sistem javne brige, odnosno ustanove za djecu bez roditeljskog staranja.

HHC BiH još od 1998. godine provodi Program podrške mladima, čiji je cilj podržati mlade koji su odrasli u ustanovama za djecu bez roditeljskog staranja, u što uspješnijem osamostaljivanju i započinjanju novog života nakon punoljetstva i nakon napuštanja poznatog okruženja. Program se realizira kroz aktivnosti podrške u pronalasku i zadržavanju posla, razvoja životnih vještina samostalnosti, uključivanje u različite vidove edukacija, prekvalifikacije i dokvalifikacije, materijalu podršku za osnovne životne troškove nakon izlaska iz ustanove (od šest do 12 mjeseci), održavanje i jačanje saradnje sa srodnicima i slično.

Do sada je HHC BiH podržao 75 mladih osoba, na području Kantona Sarajevo, Bosanskopodrinjskog, Zeničko-dobojskog. Program se trenutno implementira u Srednjobosanskom kantonu.