20 godina od ubistva
3.5k

Herojski čin Srđana Aleksića podsjeća da je čovjek iznad svega

Piše: A. Džaferović
Srđan Aleksić
Srđan Aleksić
"Ko god spasi jednog čovjeka, kao da je spasio cijeli svijet", temeljni su postulati svake religije. A Trebinjac Srđan Aleksić je, spasivši svog poznanika i sugrađanina Alena Glavovića, 21. januara 1993. godine, ne samo spasio svijet, već svojim plemenitim i herojskim činom pokazao da se poštenje, čast i ljudskost ne mogu ubiti ni u vremenima najgoreg zla.

Spasio je Srđan Aleksić Alena Glavovića od sigurne smrti, ali nije spasio sebe. Srpski vojnici su svoj bijes iskalili na njemu i brutalno ga pretukli. Od udaraca zadobijenih kundacima njihovih pušaka, Aleksić je preminuo šest dana poslije, na današnji dan prije tačno 20 godina.

Imao je 27 godina i samo jednu krivicu - ljudski život mu je bio svetinja.

Trebinje, 21. januar 1993. godine. Bosnom i Hercegovinom bjesni rat, dojučerašnje komšije se gledaju preko nišana, a civili se ubijaju zbog drugačijeg imena. Alen Glavović je sjedio u jednom lokalnom kafiću, prišla su mu dvojica pripitih srpskih vojnika i tražila mu ličnu kartu.

Vidjevši njegovo ime, počele su provokacije i prijetnje. Izveli su ga iz kafića ispred kojeg je sjedio Srđan, prijeratni glumac amater i juniorski rekorder u plivanju, a u tom trenutku vojnik Vojske Republike Srpske. Usprotivio se Alenovim dželatima, koji su mu zaprijetili smrću. No, Srđan se nije uplašio.

Nakon što su počeli tući Alena nasred ulice, Srđan je hrabro priskočio da ga odbrani. Alen je uspio pobjeći, a Srđan je ostao da se izbori s krvoločnim vojnicima. Nije uspio. Mučki su ga pretukli i ostavili da leži u vlastitoj krvi.

Šest dana kasnije je preminuo. Njegov otac Rade Aleksić u čitulji svom sinu je napisao: "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost".

Iako Srđana nema, njegov nesebični i plemeniti čin živi i danas podsjećajući na istinske ljudske vrijednosti koje čovjek treba posjedovati i njegovati. Srđan je postao sinonim za čovječnost u vremenima u kojima je ona bila na najvećem ispitu.

Danas se Srđana sjećaju i odaju mu počast u brojnim gradovima u regiji. Ulica Velikih drveta u Sarajevu je 15 godina nakon Srđanove smrti nazvana njegovim imenom, u Novom Sadu i Pančevu su postavljene spomen-ploče u njegovu čast, a u Podgorici će uskoro jedan od bulevara nositi ime Srđana Aleksića.

Srđanov otac Rade na njegovom grobu (Foto: SRNA)
Srđanov otac Rade na njegovom grobu (Foto: SRNA)
Posthumno mu je dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, a Helsinški parlament građana Banje Luke svake godine dodjeljuje novinarsku nagradu "Srđan Aleksić". Na Sundance Film Festivalu prije nekoliko dana premijerno je prikazan film "Krugovi" reditelja Srđana Golubovića, a koji je posvećen Aleksiću i njegovom herojskom činu.

Srđan, ipak, zaslužuje mnogo više, a najveće priznanje može mu se odati samo na jedan način - živjeti u skladu sa njegovim principima, principima koji su ga koštali njegovog mladog života - "Čovjek je iznad svega!".