Revija u BKC-u
702

"Heroine na sceni": Modnom pistom u Sarajevu prošetale majke djece s poteškoćama u razvoju

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Povodom 3. decembra, međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo je u organizaciji Udruženja porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju "Dajte nam šansu" održana modna revija "Heroine na sceni".

Modeli revije "Heroine na sceni" bile su mame djece i osoba s poteškoćama u razvoju.

"Danas je međunarodni dan osoba s invaliditetom, ali naša priča će biti drugačija u odnosu na dosadašnje već viđene priče. Akcent je na istinskim heroinama - mamama djece i osoba s poteškoćama u razvoju", rekla nam je Ines Kavalec, predsjednica Udruženja "Dajte nam šansu".

Ističe da je osnovni cilj revije pokazati njihovu hrabrost, dostojanstvo, borbenost i, naravno, ljepotu koju nose.

"One su početak i kraj podrške svojoj djeci i one žive za osobe s poteškoćama, invaliditetom i njima treba odati priznanje što ovo večeras i činimo", poručila je Kavalec.

Reviji su prisustvovali ambasadori udruženja Amel Tuka i Mimo Šahinpašić, ali i osobe zvučnih imena iz svijeta mode, kulture i sporta. Udruženje Dajte nam šansu proglasilo je i tri nova ambasadora - uspješnu bh. manekenku Džejlu Glavović, ambasadoricu SAD-a u BiH Maureen Cormack i bh. književnicu Eminu Vukičević.

Na kraju su na scenu Bosanskog kulturnog centra Sarajevo izašle kompletne porodice koje imaju člana s poteškoćama u razvoju.

Vizija Udruženja "Dajte nam šansu" je osviješteno društvo koje prepoznaje potrebe porodica djece i odraslih osoba s poteškoćama u razvoju i sistemski ih rješava uvažavajući njihovo dostojanstvo, različitosti i mogućnosti. Servis centri Dajte nam šansu od 2014. godine rade dugoročno, kao multisektorske jedinice koje na području Kantona Sarajevo pružaju besplatne usluge podrške svim porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju, bez obzira na dob, vrstu ili stepen poteškoće. Usluge su na nivou socijalne i pravne zaštite, edukacije i rehabilitacije te mentalnog zdravlja. Servis centri Dajte nam šansu daju podršku čitavoj porodici, jedini su ovog tipa na nivou KS i do sada je pruženo 35.000 usluga za 515 registrovanih porodica. Podržali su ih USAID, Općina Novi Grad Sarajevo, Općina Stari Grad Sarajevo, ali i mnogobrojni partneri i prijatelji.