BiH
2

Hercegovina: Požari ne jenjavaju, vatra stigla do kuća

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na području hercegovačkih općina stari požari ne jenjavaju, a svakodnevno se aktivira i po nekoliko novih koje je teško gasiti zbog brzog širenja uzrokovanog vjetrom i nepristupačnog terena.

Sitaucija na požarištima je jutros nešto stabilnija u odnosu na prethodni dan, jer je vatra odbijena od kuća koje su bile ugrožene i za sada ne prijeti naseljenim mjestima.

U rejonu Staro Slano u Trebinju noćas je vatra bila došla do pragova kuća, pa su službe za gašenje i mještani nadljudskim naporima, sa krovova i iz dvorišta, gasili vatru i uspjeli da spase kuće, kažu u Civilnoj zaštiti.

Načelnik štaba Civilne zaštite Trebinje Mirko Ćurić Srni je potvrdio da je aktivan požar i na Trebinjskim brdima, ali je situacija jutros bolja, dok je u Diklićima, gdje je teren miniran, otežano kretanje, pa se čuva linija oko kuća.

Požar koji je iz Crne Gore prešao u rejon sela Nudo u trebinjskoj općini, gori na nepristupačnom terenu, ali ne ugrožava kuće.

U Regionalnom centru Civilne zaštite Srni je potvrđeno da su aktivni požari i u Bileći u rejonima Davidovići-Rioca-Ćatovina, te da su izbili novi na području sela Vranjskih, Simiova, Golo Brdo i Kočanji, ali ne ugrožavaju sama naselja.

I u ljubinjskoj općini aktivni su stari i novi požari kao i u Berkovićima, ali ne ugrožavaju naseljena mjesta.

Na planini Bjelasnici u Gacku vatra na jenjava već nekoliko dana, a aktivan je i požar koji je juče izbio na području sela Kazanci.

Na nevesinjskim požarištima situacija je stabilna, jer je požar na području Morina pod kontrolom, a na Trusini je ugašen sinoć.

U Civilnoj zaštiti napominju da se na području Rujišta u Istočnom Mostaru požar sinoć bio spustio do rezervoara za vodu i prema naselju, ali da je brzom inetrvencijom vatrogasaca i mještana odbijen i da je trenutno stanje stabilnije.