BiH
1

Hercegovina nova destinacija ruralnog turizma

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U organizaciji Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona danas se u Mostaru održava edukacijski program za pružatelje turističkih usluga u seoskim domaćinstvima.

Riječ je o prvoj od ukupno pet radionica u sklopu projekta Razvoj ruralnog turizma u HNK, kojeg finansira Turistička zajednica HNK.

Tokom radionice bit će prezentirana specijalistička znanja i vještine za pružatelje usluga u ruralnom turizmu te resursi gospodarstva koji mogu postati turistička atrakcija i turistički proizvod te artikulirati kao turistička ponuda.

Na edukacijskom programu sudjeluju vlasnici porodičnih ekonomija koji su izrazili želju za pružanjem turističkih usluga u seoskim domaćinstvima te postojeći i potencijalni poduzetnici u turizmu na ruralnim područjima.

"Želimo ovim projektom pomoći ljudima koji se žele baviti seoskim domaćinstvima i ruralnim turizmom i vjerujemo da će ruralni turizam, pored vinskog, kulturno-povijesnog, sportskog, vjerskog, od Hercegovine napraviti jednu prepoznatljivu turističku marku", izjavio je za Fenu menadžer projekta Semir Temim, istaknuvši kako su zadovoljni odzivom na radionicu te kako interes za ovaj vid turizma uistinu postoji.

Također je kazao kako je prolaskom autoputa kroz ovaj dio BiH, Hercegovina postala dostupnija destinacija i dobila novu šansu za turizam.

"Autoput kroz Hercegovinu čini nas dostupnijom destinacijom i daje nam veliku nadu i veliku šansu da i kroz ruralni turizam ponudimo turistima nešto novo, zadržimo ih na ovim područjima i oživimo naša sela, koja definitivno imaju šta da ponude jer Hercegovina je puna raznolikosti", kazao je Temim.

Konačni ciljevi projekta su definirati plan razvoja ruralnog turizma u HNK kroz izradu strateških dokumenata, podići nivo znanja i vještina ljudskog kapitala potrebnih za poboljšanje kapaciteta ruralnog turizma i aktivni razvoj turističkih ponuda kao i podići nivo vidljivosti i prepoznatljivosti turističke ponude na području destinacije.