Vinceko 2021.
7

Hercegovci počeli rezidbu vinove loze uz tradicionalne običaje

G. Š.
Hercegovački vinari i vinogradari su danas zvanično otvorili sezonu rezidbe vinove loze uz tradicionalnu manifestaciju "Vincekovo Buna" koja je održava u mostarskom naselju Buna.

Tradicionalna manifestacija održana je u organizaciji Udruženja malih vinogradara jedanaestu godinu za redom i po prvi put bez dobro poznatih okupljanja i veselica zbog situacije uzrokovane koronavirusom.

Glasnogovornik manifestacije Dražen Krešić kaže kako je manifestacija koja se obilježi na duhovit i šaljiv način uz zdravice, dobru hranom i veliko druženje održana zbog epidemioloških mjera održana u uskom krugu Udruge malih vinogradara i vinara Buna da sačuvaju tradiciju.

"Jako je važno sačuvati tradiciju održavanja manifestacije i zato smo je ove godine održali u malom krugu udruge u nadi da ćemo se iduće godine susresti u nekim povoljnijim uslovima i proveseliti svi skupa uz veliku pučku veselicu koja podrazumijeva dobra jela i pića, te ugodno druženje uz lijepu muziku", kazao je Krešić.

Običaj na Buni je takav da član udruge koji se obuče u vinskog biskupa samo za ovu priliku, vrši obred blagoslova vinove loze uz šaljive dosjetke, a sve je popraćeno pjesmom i svirkom, uz obavezno čašćenje nazočnog društva i kušanja kvalitetnih vina.

Tako je danas obrezano nekoliko grančica s trsa, koje su blagoslovljene starim vinom, a na njih su obješene kobasice i panceta, koji znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom.

Ove godine domaćin je Udruga malih vinogradara i vinara Buna i obred rezidbe je obavljen u vinogradu člana udruge u nadi na će u budućnosti nastaviti prijenos domaćinstva na nekog novog domaćina kao što su to činili do sada i da će ova nadolazeća sezona biti puno uspješnija od prethodne.