Statistika HNK
6

Hercegovci bolovanja koristili zbog bolesti, njege i povrede izvan rada

FENA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u prošloj su godini bolovanja najčešće koristili zbog bolesti, njege člana porodice i ozljeda izvan rada, što je kantonalni Zavod za zdravstveno osiguranje stajalo 1.245.805 maraka.

"Ukupan iznos refundiranih finansijskih sredstava za bolovanja zaprimljena u 2018. godini iznosi 1.245.805 maraka", rečeno je Feni iz spomenutog zavoda.

Isplaćene naknade odnosile su se na bolest (836.109 KM), bolest i komplikacije u trudnoći i porođaju (249.935 KM), njegu člana porodice (93.240 KM), ozljede izvan rada (61.269 KM), pratnju (3.297 KM) te ostalo (1.956 KM).

Kada su u pitanju neopravdana bolovanja, odnosno zloupotrebe, iz Zavoda nisu mogli kazati koliko je bilo zlouporaba korištenja bolovanja, no ta pojava, po njihovom mišljenju, nije zabrinjavajuća.

"Tokom prošle godine ne možemo kazati kako je bilo zlouporaba korištenja bolovanja. U pet domova zdravlja evidentirali smo određena kršenja odredbi Ugovora između Zavoda i domova zdravlja koje su otklonjene i možemo kazati kako ova pojava nije zabrinjavajuća", istaknuli su iz Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ-a.