Nekada bilo 800 učenika
54

Hercegovačko selo izumire: U Hutovu nakon skoro 100 godina zatvorena škola jer nema učenika

G. Š.
U Hercegovačkom selo Hutovo, na razmeđi stolačke, čapljinske i neumske općine nakon 91 godine je zatvorena škola koja je odgojila mnoge generacije jer nema učenika, a selo izumire zbog loše saobraćajne infrastrukture i iseljavanja stanovništva.
Informaciju o zatvaranju škole u hercegovačkom selu koje je prije 100 godina bilo privredni centar i željezničko čvorište na jugu naše zemlje, objavilo je rukovodstvo škole, navodeći kako sa tugom prihvata činjenicu da Hutovo s tradicijom školstva od 91 godine zatvara vrata svoje škole.

Podsjećaju da je hutovska škola nekada brojala i do 800 učenika te da su u njoj se svoja znanja stjecale mnoge važne osobe među kojima su poznati profesori, liječnici, ekonomisti, inženjeri.

Važno je spomenuti kako je Hutovo 30-ih godina prošlog stoljeća bilo važno središte ovoga kraja, pa je tako 1924. god. u njemu otvorena i općina, a Narodna državna škola u Hutovu otvorena je 1932. godine. Bila je smještena u danas dobro urušenoj zgradi bivše finansijske uprave, starijim generacijama poznatim pod nazivom "Albanija".

Poslije Drugog svjetskog rata nastava se počinje održavati u zgradi koja je služila kao zadružni dom. U njoj je 1960. godine prvi put počela s radom osmorazredna škola, dok je školske 1974/1975 godine sagrađena u Hutovu nova moderno opremljena školska zgrada, koja je bila ujedno i jedina osmogodišnja škola na području koje obuhvaća današnja općina Neum.

Međutim, ukidanjem uskotračne željezničke pruge, hutovsko stanovništvo se polako iseljava, a broj učenika u središnjoj školi u Hutovu iz godine u godinu je opadao.

Tako je ova škola prije godinu imala svega dvoje učenika, u što se uvjerila ekipa portala Klix.ba prilikom prošlogodišnjeg obilaska tog hercegovačkog kraja.

Tada smo doznali da dvoje školaraca dolazi iz susjednog mjesta Hrasno na nastavu u Hutovo, kako bi stekli potrebno znanje i očuvali postojanje škole.

Ali ove školske godine prvi put nakon 91 godine postojanja u Hutovu nema učenika i definitivno je stavljen ključ u bravu ustanove s dugom tradicijom.

U Hutovu trenutno živi oko 70 stanovnika starije životne dobi i selo je osuđeno na izumiranje zbog loše saobraćajne infrastrukture i iseljavanja stanovništva, iako je prije 100 godina bilo privredni centar i željezničko čvorište, te je željezničkom prugom bilo povezano direktno sa Bečom.

Frapantne podatke starosjedioci još sa sjetom i nostalgijom pričaju, a kako stvari stoje uskoro će biti samo crtice u arhivama historijata tog kraja na jugu BiH.