Atanasije Jevtić
19

Hercegovački vladika protestovao zbog crkvenog odlikovanja Vučiću

R. D.
vladika Atanasije Jevtić
vladika Atanasije Jevtić
Penzionisani episkop zahumsko-hercegovački Atanasije vratio je patrijarhu Irineju panagiju koju ju je od njega nedavno dobio povodom osam stoljeća crkvene samostalnosti.

Kako je nezvanično potvrđeno za Klix.ba, vladika Atanasije Jevtić vratio je odlikovanje odmah po završetku centralne proslave u znak protesta zbog odluke Svetog arhijerejskog sinoda da Ordenom Svetog Save Prvog reda odlikuje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kojeg smatra izdajnikom Kosova i Metohije.

Jevtić je panagiju, svojevrsno priznanje, dobio na centranoj proslavi jubileja 800 godina crkvene samostalnosti u manastiru Žiča, a vraćanje je okarakterisano kao čin protesta.

Panagija je mala ikona od plemenitog metala koja se kao dio vladičanske odore obično nosi na lančiću oko vrata. Patrijarh Irinej je u Žiči poslije liturgije darovao panagije prisutnim srpskim arhijerejima.

Atanasije nije jedini koji je dodjeljivanje najvećeg crkvenog odlikovanja Aleksandru Vučiću smatrao neprimjerenim te se očekuje brzo sazivanje vanrednog Sabora koji bi se trebao odrediti po ovom pitanju.