"Priče o dijalogu"
3

VIDEO / Hercegovački srednjoškolci u borbi protiv nejednakosti

Klix.ba
Srednjoškolci iz Stoca, Prozora i Mostara su u sklopu projekta "Priče o dijalogu" snimili četiri kratka dokumentarna filma koji promoviraju toleranciju i poštivanje drugog i drugačijeg.

Kako je za portal Klix.ba kazao koordinator projekta Vernes Voloder, cilj ovog projekta bio je ojačati saradnju među učenicima iz različitih geografskih područja, koji rade prema različitom nastavnom planu i programu i koji dolaze iz podijeljenih škola. Ovo je ujedno bila dobra prilika za učenike da nauče kako sami mogu snimiti videomaterijal.

Učenici su sami birali teme koje će obrađivati, a uglavnom su tiču tolerancije, prihvatanja drugog i drugačijeg te promoviranja dijaloga i komunikacije.

"Život na Sjeveru" je film o Libijcu koji studira na United World Collegeu u Mostaru. Kroz njega vidimo kako stranci gledaju na podijeljeni grad. Filmom "Bilo jednom kino" učenici žele skrenuti pažnju na činjenicu da u Stocu nema kinodvorane. "Prelazeći zid" je film o srazu na kulturološkom nivou u Prozoru, gradiću opterećenom međunacionalnom napetošću i podjelama. Film govori o Leu, Hrvatu koji dvojicu Bošnjaka, Dinu i Amira, uči svirati gitaru.

Tokom održavanja Zimskih olimpijskih igara u Lillehameru u februaru 1994., tadašnji predsjednik MOK-a Juan Antonio Samaranch je napustio Norvešku kako bi usred rata posjetio opkoljeno Sarajevo. Ovaj gest ljudske i olimpijske solidarnosti u središtu je dokumentarnog filma "Olimpijsko primirje", kojim se još jednom želi osnažiti i promovirati ideja Olimpijskog primirja, koja seže još iz antičke Grčke.

"Učenici su filmovima nastojali razbiti predrasude okolina iz kojih dolaze", kaže Voloder.

Projekt je realiziran uz pomoć Nansen dijalog centra Mostar i finansijske podrške Vlade Velike Britanije.