Selo sa jednim stanovnikom
0

Hercegovački Slavogostići nakon sedam godina dobili struju

SRNA
Dio općine Ravno
Dio općine Ravno
Selo Slavogostići u Mjesnoj zajednici Ivanica, koja je do rata pripadala opštini Trebinje, a poslije Dejtona opštini Ravno u Federaciji BiH , dobilo je danas, nakon sedam godina, električnu energiju.

Načelnik opštine Ravno Andrija Šimunović zvanično je pustio u rad novoizgrađenu primarnu elektromrežu, ističući da je ova opština, iako najnerazvijenija u cijeloj BiH, u prošloj godini za prvu fazu projekta elektrifikacije, koji je koštao 186.000 KM, iz budžeta izdvojila oko 90.000 KM.

Šimunović je rekao da će Ravno za istu namjenu u ovoj godini obezbijediti 60.000 KM, naglasivši da je elektrifikacija sela u ovoj opštini preduslov za život u njemu.

Potpredsjednik Skupštine opštine Ravno Pero Sredanović rekao je da je dužina trase elektro-mreže devet kilometara glavnih vodova sa trafostanicama, dodavši da su u finasiranju zajednički učestvovali Ministarstvo za izbjegla i rasljena lice FBiH, opština Ravno, Elektrodistribucija Mostar, a projekat je dala Elektrodistribucija Trebinje.

Sredanović je napomenuo da se privode kraju i sve aktivnosti u vezi sa druge dvije faze elektrifikacije sela u Mjesnoj zajednici Ivanica, dodavši da je završena tenderska procedura i već izabran izvođač radova za elktrifikaciju Bobana do sela Slivnici, u dužini od sedam kilometara.

On je naveo da će treća, završna faza od pet kilometara, ići prema selu Šćenici, ističući da će na taj način u potpunosti biti zatvoren prsten dalekovoda, pa će sva sela na području opštine Ravno u naredne tri godine biti snabdjevena električnom energijom.

Na području sela Slavogostići ima samo jedan povratnik, Srbin, koji je sedam godina živio bez struje, ali se pretpostavlja da će elektrifikacijom ovo selo zaživjeti u narednom periodu.