Val nezadovoljstva
36

Hercegovački medicinari protestnom šetnjom u Mostaru zatražili veće plate

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Hercegovački medicinari od Konjica do Neuma koji su od 2. novembra u generalnom štrajku zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora su izašli na ulice Mostara, te protestnom šetnjom kroz najveći hercegovački grad skrenuli pažnju na probleme s kojim se nose.

Uz transparente i zvuke sirena stotine zdravstvenih radnika iz čitavog kantona je izrazilo val nezadovoljstva protestnom šetnjom od Španskog trga do zgrade Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, gdje su poručili vladajućim strukturama da neće odustati od svojih prava.

Predsjednik Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ivica Anić je kazao da su predali Vladi protokol o pregovorima, ali da nema povjerenje u Vlada HNK jer ih je do sada mnogo puta iznevjerila.

Ističe da im je obećan novi ugovor u roku od 20 dana, što ne vjeruju medicinari da će ispoštovati.

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu u HNK Dalibor Vuković je poručio, ako ih Vlada HNK obmane za ugovor da će instalirati šator ispred te institucije i da neće otići dok im ne ispune uslove.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu je oko četiri hiljade zdravstvenih radnika 2. novembra pokrenulo generalni štrajk i kako su najavili, s radom neće početi dok ne potpišu kolektivni ugovor koji će im garantovati veće plaće i bolje uslove rada.

Za stanje koje prijeti kolapsom zdravstvenog sistema u čitavoj Hercegovini su okrivili Vladu HNK, koja je njihove zahtjeve mjesecima ignorisala.

Ozbiljnost situaciju su nadležni shvatili i odmah oformili pregovarački tim koji je dan nakon toga po prvi put sjeo za stol za predstavnicima zdravstvenih radnika.

Međutim, ništa značajno se tada nije dogodilo po pitanju rješavanja problema, osim obećanja i pokušaja pravdanja.

Premijer HNK Nevenko Herceg je kazao kako je svjestan da se sa pregovorima kasni, te pojasnio kako se čekalo da dođe nova vlada i ispregovara, a da je složenu situaciju zakomplikovao dodatno resorni ministar Goran Opsenica, jer je u međuvremenu dao ostavku i otišao u penziju.

"Naš je stav da se skraćenom procedurom dođe do rješenja. Međutim, da bismo mogli odgovoriti zahtjevu zdravstvenih radnika koji u početnom traženju dostižu iznos od 56 miliona maraka u dvije godine, neophodno je da se uključe svi akteri", rekao je Herceg nakon prvog sastanka.

Javno je pozivao sve osnivače i suosnivače da konačno počnu financirati domove zdravlja, te naglasio da na godišnjem nivou, općine i gradovi izdvajaju 800.000 KM, što je ocijenio smiješnim, žalosnim i neodgovornim.

Na kraju je poručio da teret ne smije biti samo na Hercegovačko-neretvanskom kantonu, jer u njemu zdravstvene usluge konzumiraju i pacijentima iz drugih kantona.