|

Herceg: Spremni smo na dogovore sa sindikatom srednjih škola

Herceg: Spremni smo na dogovore sa sindikatom srednjih škola
3
F
FENA
31.8.2018. u 12:08
3
komentara
3

dijeljenja
Herceg: Spremni smo na dogovore sa sindikatom srednjih škola
Komentirajući štrajk upozorenja, koji su za 3. septembra najavili sindikati srednjih škola na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), predsjednik županijske vlade Nevenko Herceg kazao je novinarima u Mostaru kako su spremni na dogovore i kompromise sa socijalnim partnerima.
Podsjetio je kako su prije pola godine s predstavnicima sindikata srednjeg obrazovanja potpisali Kolektivni ugovor te da su tada predstavnici sindikata bili zadovoljni.

"Ako ima nekih problema, mi ćemo razgovarati sa sindikatom. Potpisan Kolektivni ugovor nije zatvorena knjiga, a ako i srednje obrazovanje traži povećanje plaća o tome ćemo razgovarati. Ne treba praviti problem gdje ga nema", poručio je Herceg.

Dodao je kako će se o mogućnosti povećanja plaća razgovarati ne samo s uposlenicima srednjih škola, već i sa sindikatom policije i sindikatom uposlenih u državnoj službi.

Sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe u HNK-u najavio je za 3. septembra dvosatni štrajk upozorenja zbog, kako su ranije naveli, lošeg stanja, minimalnih plaća i neisplate pravomoćnih sudskih presuda.

Za 3. septembra štrajk upozorenja najavili su i predstavnici sindikata srednjeg obrazovanja. Predstavnici tih sindikata u srijedu su na konferenciji za novinare kazali kako ih ne može zadovoljiti ponuda Vlade HNK-a o povećanju plaća kroz tri godine s postotcima od 2 do 4 posto.

Također, imaju zamjerku na intenzitet isplate sudskih presuda, kao i neriješen status uposlenika koji rade na određeno vrijeme.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...