{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hennessey: Iz Strassbourga BiH treba presjesti u voz za Bruxelles

F
22.4.2012. u 12:41
41
5
Hennessey: Iz Strassbourga BiH treba presjesti u voz za Bruxelles
41
Šefica Ureda Vijeće Evrope (VE) u Bosni i Hercegovini Mary Ann Hennessey izjavila je danas u Sarajevu da pred Bosnom i Hercegovinom stoji još dosta obaveza koje treba ispuniti prema VE, uključujući ustavnu i zakonodavnu reformu.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Izvršenje takvih obaveza i provedba reformi, generalno, dovodi zemlju bliže ostvarivanju evropskih integracija - bliže Evropskoj uniji (EU) i NATO-u", kazala je Hennessey.

Govoreći o temi "Bosna i Hercegovina i Vijeće Evrope: Ugovoreni brak ili istinska ljubav", Hennessey je kao uvodničarka redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" podsjetila da je jedan od temeljnih uvjeta članstva u EU ostvarivanje stabilnosti u razvoju demokratije, "vladavine zakona" i jačanju ljudskih prava, a što je podudarno s interesima koje zastupa VE.

Uz uvjerenje da će Vijeće Evrope, Bosni i Hercegovini kao dijelu svoje porodice nastaviti pružati potporu na planu ostvarivanja spomenutih vrijednosti, Hennessey je navela da će obilježavanje desetogodišnjice bh. članstva u VE naredne sedmice u Strasbourgu biti prilika za rekapitulaciju dosad realiziranih obaveza, ali i za podsjećanje na ono što je još neophodno učiniti.

Šefica Ureda VE u BiH detaljno je elaborirala karakter, strukturu i način funkcioniranja VE, čija je politička uloga promoviranje i širenje ljudskih prava i sloboda, vladavine zakona i pluralističke demokratije.

Po njenim riječima, put BiH ka članstvu u EU "popločan" je vrijednostima i standardima VE, koji se moraju ispuniti "kako bi se iz Strasbourga presjelo u drugi voz koji vodi u Bruxelles".

VE, kako je rečeno, pomaže BiH putem sporazuma, konvencija, pravnih i pristupnih obaveza, te monitoringa, a sve radi ispunjavanja uvjeta za članstvo u EU - Kopenhagenških kriterija, posebno poglavlja 23. i 24. koja se odnose na neovisnost i efikasnost sudstva, odnosno jačanje pravde i pretpostavki za borbu protiv svih oblika kriminala.

Bosna i Hercegovina je na sjednici Parlamentarne skupštine VE (PACE) 24. aprila 2002. godine u Strasbourgu primljena u članstvo ove najstarije evropske institucije.

Prijem BiH kao 44. punopravne članice ove organizacije (VE danas broji 47 članica) tada je ocijenjen kao prva stepenica na putu ka međunarodnim integracijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: