|

Helsinški komitet za ljudska prava: Vlasti u BiH kažnjavaju građane

Helsinški komitet za ljudska prava: Vlasti u BiH kažnjavaju građane
0
F
FENA
21.12.2013. u 20:55
39
komentara
0

dijeljenja
Helsinški komitet za ljudska prava: Vlasti u BiH kažnjavaju građane Foto: Arhiv/Klix.ba
Helsinški komitet za ljudska prava u BiH ističe da ne ulazi u pitanje priznanja Kosova kao u isključivo političko pitanje, ali zahtijeva od vlasti BiH da poštuju ljudska prava i da u skladu s tim omoguće građanima Kosova ulazak u BiH s ličnom kartom.
Uvjereni smo da će ovo rješenje biti prihvatljivo i za vlasti Kosova te da će ovim biti ukinuta praksa koja je dodatno udaljavala Bosnu i Hercegovinu od Evropske unije i evropskih vrijednosti - navodi Helsinški komitet za ljudska prava u BiH u povodu uvođenja viza bh. građanima za Kosovo.

U saopćenju za javnost podsjećaju da su bh. vlasti svojedobno uvele vize za stanovnike Kosova stvarajući nepotrebne administrativne prepreke slobodi kretanja u regionu jugoistočne Evrope.

Sad su vlasti Kosova odlučile da uvedu vize građanima BiH na principu reciprociteta što je uobičajeno u međunarodnim odnosima. Ako se zna da vize za Kosovo građani BiH mogu dobiti u glavnom gradu Albanije, Tirani, onda postaje jasno da Helsinški principi i sloboda kretanja postaju teže dostižni za Bosance i Hercegovce, navode u saopćenju.

Ukoliko se nešto hitno ne uradi, razdvojene porodice čiji članovi žive i na Kosovu i u BiH, mladi ljudi iz zemalja regiona, koji se sve intenzivnije druže, poslovni ljudi, kulturni radnici i stvaraoci, u biti velika većina građana BiH i Kosova bit će primorani da odustanu od posjećivanja jedni drugih - ističu iz Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH i podsjećaju da su se "još 1975. godine, na Samitu u Helsinkiju, evropski lideri obavezali da će ukloniti prepreke slobodnom kretanju ljudi, ideja i roba na starom kontinentu", dodaje se u saopćenju iz Helsinški komitet za ljudska prava u BiH.
Prijavi grešku


Komentari (39)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...