BiH
0

Helsinški komitet: Opći izbori u BiH protekli u fer i demokratskoj atmosferi

FENA
Helsinški komitet za ljudska prava u Bosni i Hercegovini ocijenio je danas da su opći izbori održani 1. oktobra protekli u fer i demokratskoj atmosferi.

Problemi ispoljeni tokom izbora nisu bitnije utjecali na tok izbora niti na rezultate te se može smatrati da će konačni rezultati odražavati volju birača, saopćeno je iz ovog komiteta.

Pozitivnim je ocijenjen i prelazak na pasivnu registraciju birača, čime je 2.755.207 građana BiH dobilo aktivno pravo glasa, što je, u odnosu na prethodne izbore, povećanje za 440.000. No, jedan broj glasača nije glasao zbog gužvi koje su stvorene na nekim biralištima i zbog promjene mjesta glasanja, što je utjecalo na to da birači odustanu od glasanja.

Bilo je primjera nedovoljne educiranosti članova biračkih odbora, što je usporavalo i komplikovalo izborni proces. To je jedan od razloga za relativno nizak odziv birača, mada je osnovni uzrok u karakteru predizborne kampanje tokom koje kandidati i političke partije nisu u dovoljnoj mjeri uspjeli zainteresirati biračko tijelo.

U Helsinškom komitetu za ljudska prava u BiH smatraju kako ohrabruje civilni aktivizam, posebno oko pokreta "Grozd", što stvara pretpostavke odgovornijem odnosu izabranih predstavnika prema biračima i njihovim preokupacijama i prioritetima.

U toku izbora, ispoljene su i neke slabosti koje su odraz nediscipline partijskih aktivista i lidera te nepoštovanja nekih elementarnih postulata koji određuju fer izbore.

"Ovdje prije svega mislimo na kršenje izborne šutnje lijepljenjem plakata, promociju svojih kandidata, pokušaj da se utječe na odluku birača u danu koji je prethodio izborima i na sam dan izbora. U ovome je, prema uvidu posmatrača Helsinškog komiteta za ljudska prava, prednjačio SNSD", navodi se u saopćenju.

Primijećeno je i prisustvo naoružanih policajaca u blizini biračkih mjesta što je odraz nedostatka koordinacije između organa reda i tijela zaduženih za izborni proces. I pored važnosti koji imaju izborni posmatrači iz reda nevladinih organizacija, na jednom broju birališta im nije omogućeno da obave svoju dužnost. Tokom izbornog dana, ovaj propust je ispravljen.

Helsinški komitet očekuje da će zakonodavni organi biti konstituirani u zakonom zacrtanim rokovima te da će i drugi izabrani zvaničnici preuzeti funkcije u predviđenim rokovima. Posebno značajnim u Komitetu ocjenjuju blagovremeno konstituiranje izvršnih organa kako bi se što prije postupilo potrebnim reformama i ubrzavanju procesa približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.