{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


HELP Hilfe zur Selbsthilfe: Za 17 godina u BiH uložili 43 miliona eura

F
20.8.2012. u 10:57
2
9
HELP Hilfe zur Selbsthilfe: Za 17 godina u BiH uložili 43 miliona eura
2
HELP Hilfe zur Selbsthilfe: Za 17 godina u BiH uložili 43 miliona eura
Foto: Arhiv
Njemačka nevladina organizacija HELP Hilfe zur Selbsthilfe e.V. u Bosni i Hercegovini prisutna je od 1995. godine. Jedan od njihovih primarnih ciljeva bio je, i još uvijek jeste, pomoć ugroženim osobama u sticanju normalnih životnih uvjeta.
U to vrijeme, najneophodnija pomoć bila je dostava hrane, lijekova, odjeće, obuće i drugih životno neophodnih namirnica. Nakon potpisivanja Dejtonskom mirovnog ugovora, HELP e.V. se fokusirao na humanitarni rad kroz deminiranje, rekonstrukciju i osiguranje uvjeta za život.

Od 2003. godine, HELP e.V. je proširio svoj program socioekonomskog razvoja kako bi uključio i podršku poduzetništvu. U tom periodu implementirano je osam projekata koji su imali za cilj pomoć pokretanju i razvoju mikro, malih i srednjih poduzeća na području centralne i istočne BiH.

Iz te njemačke nevladine organizacije navode za FENU da je dosad, HELP e.V. direktno podržao oko 1.000 osoba odnosno 1.000 poslovnih ideja, a 91 posto njih i danas je aktivno.

"Broj osoba na koje su ti projekti imali utjecaja još je i veći ako uzmemo u obzir da su većina tih poduzeća mala porodična poduzeća u kojima osim vlasnika, rade i članovi porodice, te na taj način ostvaruju prihode u domaćinstvu", ističe se.

Ukupna vrijednost projekata koje je HELP e.V. implementirao u BiH u proteklih 17 godina iznosi više od 43 miliona eura, od čega je oko tri miliona eura uloženo u socioekonomski razvoj BiH.

"U svom radu, HELP e.V. fokusirao se na podršku pokretanju i razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća. Po strukturi, prevladavaju mikro poduzeća koja imaju jednog do pet zaposlenih i utjecaj ostvaruju uglavnom lokalno.

Ono što nas raduje, i što je na kraju i cilj naših aktivnosti, je da nakon podrške koju su ovi biznisi dobili kroz naše projekte, većina njih i danas posluje i ostvaruje prihode zbog kojih se isplati nastaviti s tom djelatnošću", navode iz HELP e.V.

Izdvajaju par poduzeća koja su aktivna u interesantnim i komplementarnim sektorima turizma i organske poljoprivredne proizvodnje, sektorima koji imaju veliki potencijal u BiH, a još nisu adekvatno prepoznata i podržana od lokalnih institucija vlasti.

"U sektoru turizma i eko turizma izdvaja se nekoliko rafting kompanija u Konjicu koje za vrijeme turističke sezone, uz svoje usluge, angažiraju i resurse drugih, kao što su transport, domaća hrana i suveniri, te na taj način ostvaruju korist za širu zajednicu. S druge strane, tu su mala poduzeća koja su pronašla svoju tržišnu nišu u proizvodnji organskih proizvoda od voća, povrća i ljekovitog bilja i koja na sajmovima širom BiH često dobiju nagrade za kvalitet", ističu iz HELP e.V.

Proizvodi tih preduzeća bit će prezentirani i na sajmu, planiranom za drugu polovinu septembra u Sarajevu. U HELP e.V. kažu da im je želja dati šansu što većem broju njihovih klijenata da predstave svoje proizvode i usluge na tom sajmu, a zasad se govori o oko 40 izlagača.

HELP e.V. u BiH nastavlja s aktivnostima dajući podršku lokalnom ekonomskom razvoju kroz pomoć pokretanju i razvoju malih biznisa. U toku je implementacija projekta koji finansira Vlada Savezne Republike Njemačke, a implementira se u općinama Jablanica, Konjic, Kiseljak, Kakanj i Kladanj. Vrijednost projekta je 350.000 eura i bit će podržano 200 korisnika u sektorima poljoprivrede, zanata i usluga.

Dosadašnje projekte bilo je, kažu, moguće implementirati samo uz finansijsku pomoć brojnih donatora, međunarodnih i lokalnih. Najveći međunarodni donatori su Savezna Republika Njemačka, Europska Unija, Kraljevina Holandija, Japan... U kontekstu socioekonomskog razvoja, HELP e.V. je posebno zahvalan zbog povjerenja ukazanog od lokalnih opština.

"Ove opštine su aktivno sudjelovale u finansiranju i poticanju poduzetništva. Kad govorimo o principima kojim određujemo prioritete, postoje dva seta kriterija koje zainteresirani aplikanti trebaju zadovoljiti - socijalni i ekonomski.

Dajemo malu prednost ekonomskim kriterijima jer predložena poslovna ideja mora biti ekonomski opravdana. U suprotnom naša podrška ne bi imala nikakav efekt", navode iz te nevladine organizacije.

HELP e.V. je njemačka nevladina organizacija osnovana 1981. u Bonu. U proteklih 31 godinu, HELP je izrastao u istinski globalnu organizaciju sa uredima i projektima u mnogim zemljama širom svijeta.

HELP je oduvijek imao misiju da pruži humanitarnu pomoć i pomoć pri razvoju zajednicama pogođenim katastrofama, ratom ili siromaštvom kroz sistem koji podstiče vlastito sudjelovanje i ohrabruje ljude da pomognu sami sebi, da bi se mogli osloniti sami na sebe i ostvariti dugoročnu održivost.

HELP je trenutno prisutan u Afganistanu, Bangladešu, Burkini Faso, Haitiju, Indoneziji, Japanu, Keniji, Crnoj Gori, Nigeru, Pakistanu, Ruandi, Srbiji, Zimbabveu, Južnom Sudanu, Siriji i Čadu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: