BiH
0

Hellman: Tri presude u tri dana

FENA
Haški tribunal za ratne zločine izreći će sutra presudu u predmetu protiv Radoslava Zelenovića, što će biti treća presuda u samo tri dana, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu predstavnik Tribunala u BiH Matias Hellman.

On je naglasio kako Tribunal nikada do sada nije izrekao tri presude u tri dana.

Podsjetio je kako je jučer Žalbeno vijeće Tribunala odbacilo sve žalbe Miroslava Brale i potvrdilo kaznu od 20 godina zatvora zbog brojnih zločina počinjenih na području Viteza u aprilu i maju 1993. godine, uključujući učešće u napadu na Ahmiće 16. aprila te godine.

Danas će žalbeno vijeće izreći presudu u predmetu protiv Radoslava Brđanina. Brđanin je 1. septembra 2004. nepravosnažno osuđen na 32 godine zatvora zbog odgovornosti za progone, ubistva, mučenje, deportacije i druge zločine počinjene od 1. aprila do 31. decembra 1992. nad nesrpskim stanovništvom u 13 općina tzv. "autonomne regije Krajina".

Hellman je naglasio da će ovo biti prvi put da žalbeno vijeće izriče presudu u predmetu koji se tiče toliko velikog broja općina.

Treća presuda bit će izrečena sutra u predmetu protiv Radoslava Zelenovića, koji se 17. januara ove godine izjasnio krivim po sedam tačaka optužnice za mučenje i silovanje bošnjačkih žena i djevojaka u Foči 1992. godine.