{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hellman: Oni koji žele raspravljati o događajima u Srebrenici prvo trebaju pročitati presude tribunala

F
20.3.2007. u 13:48
0
0
Hellman: Oni koji žele raspravljati o događajima u Srebrenici prvo trebaju pročitati presude tribunala
0
Hellman: Oni koji žele raspravljati o događajima u Srebrenici prvo trebaju pročitati presude tribunala
Predstavnik Ureda Haškog tribunala u Sarajevu Matias Hellman osudio je specijalni dodatak "Lična karta Srebrenice", koji je danas ponovno objavljen u beogradskoj dnevnoj novini "Glas javnosti".
Ovaj specijalni dodatak je prvi put objavljen 12. marta. U uvodnim napomenama dodatka se kaže da "istraživački ogled" autora Milivoja Ivaniševića "zalaže se za ratnu ličnu kartu Srebrenice koja opovrgava genocid".

-Spomenuti specijalni dodatak predstavlja besramno negiranje i relativizaciju činjenica koje je Tribunal utvrdio van razumne sumnje o srebreničkom genocidu, istaknuo je Hellman.

On napominje da je Međunarodni sud pravde svojom presudom od 26. februara potvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid, ali činjenice o genocidu su prvo utvrđene u presudama pretresnog i žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u predmetu Radislava Krstića.

Hellman naglašava kako ovaj dodatak pokazuje nepoznavanje, odnosno nerazumijevanje i iskrivljavanje činjenica koje su pravosnažno utvrđene u predmetu Radislava Krstića.

Oni koji žele raspravljati o događajima u Srebrenici trebali bi prvo pročitati presude Tribunala koje sadrže činjenice utvrđene na osnovu višegodišnjih istraga, hiljada dokaznih predmeta, svjedočenja onih koji su preživjeli egzekucije, onih koji su u njima učestvovali, kao i onih majki kojima su pred vlastitim očima izvedeni sinovi koje nikada više nisu žive vidjele.

Svi ovi dokazi su na Sudu izloženi rigoroznoj kontroli i činjenice o zločinima su utvrđene van razumne sumnje, naglasio je Hellman.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: