Zbog vjetra i terena
265

Helikopter nije uspio djelovati na gašenju požara na Čvrsnici, sutra stiže još stotinu ljudi

Piše: R. D.
Čvrsnica (Foto: Dženad Džino)
Čvrsnica (Foto: Dženad Džino)
Stanje na požarom zahvaćenoj planini Čvrsnici nije se promijenilo, a zbog vjetra i konfiguracije terena helikopter nije mogao značajnije djelovati. Dan je iskorišten za izviđanje i planiranje, a Federalna uprava civilne zaštite sutra dovodi stotinjak svojih ljudi kao ispomoć u Jablanicu.

"Stanje se nije značajnije promijenilo, gori i dalje na nepristupačnom terenu. Snage Civilne zaštite i vatrogasaca su se uspjele primaknuti da dovoljnu udaljenost da jasno mogu vidjeti stvarno stanje požara te su vršena izviđanja i planiranja zajedno sa Federalnom upravom oko aktivnosti koje bi trebale biti urađene u toku sutrašnjeg dana", kazao je za Klix.ba Omer Nezirić iz Civilne zaštite Jablanica.

Vatra gori na prevoju te je bojazan da se proširi na lokalitet platoa koji nije vidljiv iz grada. Postoji šansa da se prosijecanjem šume na tom dijelu izvrši zaustavljanje požara i vatrogasci i pripadnici Civilne zaštite to planiraju za sutrašnji dan.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite, rekao nam je da je zbog neugodnog vjetra i zahtjevne konfiguracije terena helikopter Oružanih snaga bio onemogućen da ozbiljnije učestvuje u gašenju požara.

"Sutra u šest ujutro idemo za Jablanicu sa otprilike sto ljudi, cilj je helikopterom se prebaciti na plato Čvrsnice i uraditi planirano prosijecanje šume te time doprinijeti zaustavljanju širenja požara", kazao nam je Solak.