Vanredno stanje u Konjicu
10

FOTO+VIDEO / Helikopter EUFOR-a u akciji gašenja požara iznad Boračkog

Klix.ba
(Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Helikopter EUFOR-a jutros je nastavio akciju gašenja požara koji je izbio iznad Boračkog jezera.

Kako nam javljaju građani koji borave na Boračkom jezeru, tokom noći je požar nekontrolisano napredovao, sve dok nije stigla pomoć iz zraka.

Svjedoci ističu efikasnost pilota helikoptera, kojem su bile potrebne dvije minute za uzimanje vode iz jezera i posipanje požara.

Nakon dva sata intenzivnog gašenja helikopter EUFOR-a je napustio područje Boračkog jezera, iako požar nije ugašen. Elementarna nepogoda

Na području općine Konjic jučer je proglašeno stanje elementarne nepogode prouzrokovane požarom.

Tokom jučerašnjeg dana požari na području općine Konjic su počeli da se šire i izmiču kontroli. Trenutno su aktivna četiri požara (Ljuta, Jažve, Račica i požar u rejonu Boračkog jezera), a dva nova požara koja su tokom dana izbila su stavljena pod kontrolu.

Prema jutrošnjoj informaciji požari u mjestu Ljuta i Jažve su ugašeni. Požari na Boračkom jezeru i u Račici su još uvijek aktivni, ali ne prijete stambenim i drugim objektima.

Vatrogasci u pripravnosti

Na području grada Mostara trenutno su i dalje aktivna dva veća požara i to na lokalitetu Rujišta te u Podveležju - podnožje Velež planine (potez Kružanj - Kokorina).

Požar na Rujištu se tokom noći i jutra sa lokaliteta Veliko Rujište širi i spušta prema naseljenom dijelu, tako da se približio na oko 200-300 metara od planinarskog doma.

Vatrogasci iz Mostara su u stalnoj pripravnosti i sa lokalnim stanovništvom nastoje zaštititi i obraniti stambene objekte u blizini. Objekti Porim, Orlinka, Malo Rujište i Herceg vrelo su u potpunosti izgorjeli.Tokom noći oko 03.00 sati čule su se dvije jake eksplozije od zaostalog NUS-a.

Na lokalitetu Podveležja i dalje je aktivan požar.