SNSD prijeti napuštanjem
91

Helez zatražio od Tadić da kaže zbog čega ne hapsi Milorada Dodika

Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Zastupnik SDP-a Zukan Helez pitao je glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH Gordanu Tadić zbog čega nije uhapsila Milorada Dodika. Njegovo pitanje izazvalo je reakciju SNSD-ovih parlamentaraca koji su zaprijetili napuštanjem sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Zastupnik SDP-a BiH Zukan Helez je rekao da VSTV BiH ima šrioke ovlasti, a u skladu s tim i veliku odgovornost. On je rekao predsjedniku VSTV-a BiH Milanu Tegeltiji kako smatra da je on izgubio kredibilitet, prije svega zbog afere "Potkivanje".

Državnu tužiteljicu je pitao da li je imala mogućnost da poslije afere "Potkivanje" naloži hapšenje Milana Tegeltije i da li je imala ingerencije da uhapsi Milorada Dodika kada je udario na državni integritet te zbog čega to nije učinila.

"Jeste li svjesni koju odgovornost imate? Taj čovjek ako nastavi ovako, dovest će do sukoba. Ako ga ne uhapsite, imat ćete historijsku odgovornost", rekao je Helez tražeći od Tadić da mu za govornicom odgovori na postavljena pitanja.

On je tražio da mu se odgovori šta je s aferom "Pandora" kojom su obuhvaćeni Milorad Dodik i Dragan Čović, lideri SNSD-a i HDZ-a BiH. Dotakao se i procesa istrage koji kreće iz MUP-ova navodeći da tamo rade nestručni ljudi.

Šefica Kluba zastupnika SNSD-a Snježana Novaković-Bursać regovala je na Helezovo izlaganje navodeći da on na ružan način potencira hapšenje legalno izabranog člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

"Kompletna reakcija je uslijedila zbog derogiranja ustavnog okvira", rekla je Novaković-Bursać navodeći da misli na Ustavni sud BiH.

Ona je zaprijetila i da će SNSD napustiti sjednicu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ukoliko se nastavi ovakva prozivka Milorada Dodika.

Helez je nakon toga pozvao i državnu tužiteljicu da uhapsi bilo kojeg političara iz reda bošnjačkog naroda ukoliko udari na državni integritet.

Zastupnik Ujedinjene Srpske Nenad Stevanić rekao je da na dnevnom redu nije hapšenje Milorada Dodika i da samo u Sjevernoj Koreji političar može naručivati od državnog tužitelja da uhapsi drugog političara.

"Ovaj gospodin što ga Dodik hrani truhlim bananama. Davno su prošla vremena da ne smijemo pričati kao u Sjevernoj Koreji", odgovorio je Helez na Stevandićevo izlaganje.