Slučaj će se istražiti
49

Helez tvrdi da u RS-u postoje ruski paravojni kampovi, Košarac odmah zatražio sastanak s OSA-om

M. G.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ministar odbrane u Vijeću ministara BiH rekao je sinoć da se na području bh. entiteta Republika Srpska nalaze vojni kampovi za obuku i da su to paravojne formacije.

"Locirani su, pratimo ih i lako ih možemo eliminisati" rekao je Helez za N1 ističući da cijeli proces vode "neki ljudi iz Rusije".

Ističe da su neke vježbe "polulegalne", te da broj polaznika varira.

"Nije svaki dan, pojave se pa nestanu. Vježbaju s oružjem, a znamo odakle im. Stavlja se pod neku formu da bude legalna, kao dio MUP-a RS-a, onda se pojavljuje u nekoj drugoj formi, i sve dok nije opasna po državu, nema reakcije. Locirali smo to i pratimo. Rekao sam to ljudima iz međunarodne zajednice i oni naravno znaju", kaže Helez.

U međuvremenu ministar vanjske trgovine i ekonoskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac zatražio je od predsjedavajuće Borjane Krišto da što prije sazove hitnu sjednicu Izvršnog obavještajnog odbora povodom Helezovih navoda.

"Tražim hitan sastanak kako bismo zajedno s rukovodstvom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH utvrdili istinitost navoda ministra Heleza i dobili službeni stav OSA-e BiH", rekao je Košarac koji je također član Izvršnog obavještajnog odbora.

Istakao je da je njegovo "pravo i dužnost" da od nadležnih organa zatraži potpunu informaciju o Helezovim navodima.

"Veoma je opasno kada ministar odbrane, bez ikakvih dokaza, javno iznosi takve tvrdnje na račun Republike Srpske. Može se okarakterizirati kao izazivanje nacionalne netrpeljivosti i straha. On takvim postupcima nimalo ne doprinosi stabilizaciji prilika u Bosni i Hercegovini", ustvrdio je Košarac.