BiH
0

Helez: SDA i HDZ svojim izmjenama Izbornog zakona žele ostati na vlasti

Klix.ba
Zukan Helez (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zukan Helez (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predložene HDZ-ove izmjene Izbornog zakona uz blagu, gotovo beznačajnu reakciju SDA, dokaz su straha i nervoze unutar redova dva najdugovječnija vladajuća politička aktera u novijoj historiji naše zemlje, smatra Zukan Helez, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH.

"Oduvijek je bilo jasno da pokušaji unutarnjih prekrajanja i daljeg rasparčavanja Bosne i Hercegovine za krajni cilj imaju legalizaciju dugogodišnjeg kriminala koji je nastao u periodu vladavine SDA i HDZ BiH. Danas, više nego ikada, jasno je da SDA i HDZ BiH jedino izmjenama Izbornog zakona po njihovim željama mogu ostati na vlasti, a očito i na slobodi. Ponašanje i karakteristike vladavine ovih političkih bračnih partnera, možda i najbolje objašnjavaju zašto je toliko bitno nacionalnim ekskluzivitetom na vlast osigurati učešće u njoj", smatra Helez.

Dalje navodi da ne zanimljivo da nikada do sada, niti jedna, niti druga stranka nisu bile zagovornici konkretne borbe protiv kriminala i korupcije, a čak urijetko i deklarativne.

"Prije nastavka sprovođenja rušilačke i antidržavne politike, bilo bi korektno da gospoda iz SDA i HDZ BiH objasne građanima ove zemlje koliko su kapitalizirali svoju više decenijsku 'brigu za nacionalne interese', dok su časni i pošteni ljudi odlazili iz ove zemlje. Kako je moguće da su se siromašenjem ove zemlje istovremeno nagomilavali bankovni računi i imovina pojedinaca?", navode u saopćenju.

Na kraju se u saopćenju navodi da je mnogo privrednih giganata nestalo pljačkaškom privatizacijom, a desetine hiljada poštenih radnika završili su na rubu ekstremnog siromaštva.

"Tim ljudima treba objasniti kako ih je zadesila ta sudbina", mišljenja je Helez.