Brojne teme sastanka
88

Helez sa Ollongren: 200 vojnika iz Nizozemske doprinosi miru u BiH

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Ministar odbrane BiH Zukan Helez održao je danas sastanak sa ministricom odbrane Kraljevine Nizozemske Kajsom Ollongren na kojem su razgovarali o ratu u Ukrajini, izraelsko-palestinskom sukobu te bilateralnoj saradnji BiH i Nizozemske.

Helez je u obraćanju medijima kazao da su na sastanku dominirale teme koje se odnose na put BiH u EU i NATO, ali i one koje se odnose na sigurnosnu situaciju u svijetu.

"Ministrici sam se zahvalio na dolasku 200 pripadnika oružanih snaga Kraljevine Nizozemske. To je jedan značajan kontigent koji doprinosi miru u BiH", rekao je Helez.

Dodao je da je izrazio stav da Evropska komisija treba otvoriti pregovore sa BiH.

"Osudili smo agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu, jasno sam kazao da sam protiv onog što je uradio Hamas i da sam protiv onog što izraelska vojska radi civilima u Gazi. Bolnica i škola ne kogu biti legitiman vojni cilj", istakao je Helez.

Na kraju je rekao i da su razgovarali o pomoći oružanih snaga Nizozemske BiH te da od 2011. godine Nizozemska nema vojnog predstavnika u BiH na rezidentnoj osnovi te da su izrazili opredjeljenost da se taj vid saradnje ponovo uspostavi.

Ollongren je u izjavi za medije kazala da je sa Helezom razgovarala o bilateralnoj saradnji BiH i Nizozemske te NATO putu BiH.

"Najviše smo se zadržali diskutujući o pitanjima EUFOR-a gdje mi imamo raspoređenu jednu nizozemsku četu u okviru operacije Althea. Također smo razgovarali o ratu u Ukrajini gdje svjedočimo ratu koji traje preko 600 dana i izrazila sam našu podršku Ukrajini u dvije oblasti, što se tiče obuke personala i snabdijevanja municijom Ooužanih snaga Ukrajine", navela je Ollongren.

Dodala je da su razgovarali i o sigurnosnoj situaciji na Bliskom istoku te da osuđuje napad Hamasa na teritoriju Izraela, ali i da je izrazila zabrinutost o humanitarnoj situaciji u Gazi .

"Razgovarali smo i o bilateralnoj sitiuaciji, sigurnosnoj situaciji u vašoj zemlji i regiji i o načinima kako da učvrstimo saradnju i ojačamo Oružane snage BiH. Danas ću posjetiti nizozemske trupe koje se nalaze u operaciji Althea i iz prve ruke ćemo saznati njihova iskustva", zaključila je Ollongren.