"... ubijali i Sarajevo"
55

Helez o izjavama s protesta u Srbiji: Budi se nada da će se tamošnji političari izviniti za nedjela 90-ih

S. Š.
Zukan Helez (Foto: D. S./Klix.ba)
Zukan Helez (Foto: D. S./Klix.ba)
U nekoliko gradova u Srbiji sinoć su održani protesti, dok je sa jednog okupljanja, konkretno u Novom Sadu, poslata poruka da se demonstracije organizuju upravo protiv onih koji su, osim u Dubrovnik i Vukovar, ubijali i Sarajevo. Tim povodom je rekao ministar odbrane Zukan Helez.
Naime, odbornik u Skupštini Beograda Dejan Atanacković je napomenuo da "ovo vrijeme obilježavaju ljudi koji mrze gradove i dižu lažne jer prave nikada nisu razumjeli".

"To su oni isti koji su ubijali Sarajevo, koji su ubijali Vukovar, Dubrovnik, koji su se sada, kada su izgubili sve svoje sramne ratove, preobukli i ostrvili na naše gradove kao da zatvaraju krug", istaknuo je Atanacković.

To je potaknulo i državnog ministra odbrane Heleza da da svoj komentar.

On ističe kako danima prate proteste u Srbiji jer smatra da je jako važno šta se dešava na političkoj sceni naših susjeda. Kaže da, za razliku od ranijih protesta čiji su predvodnici uglavnom bili radikalniji od postojećeg režima u Srbiji, sadašnji predvodnici bude nadu u demokratsku i bolju Srbiju, mišljenja je Helez.

"Riječi jednog od predvodnika protesta pisca i odbornika u skupštini Srbije Dejana Atanackovića 'na vlasti u Srbiji su oni koji su ubijali Sarajevo,Vukovar,Dubrovnik' bude nadu da će konačno na vlast u Srbiji doći političari koji će se suočiti sa stvarnošću i izvinuti se za sva zlodjela koja je 90-ih godina na prostoru BiH i Hrvatske počinio vojni i politički vrh Srbije na čelu sa presuđenim ratnim zločincom Slobodanom Miloševićem", poručuje Helez.

Dodao kako bi se priznanjem agresije i počinjenih zločina i genocida i osudom istih od strane novog političkog vrha Srbije otvorila nova stranica u saradnji dvije suverene države BiH i Srbije.