U posjeti Rob Bauer
51

Helez najavio sastanak s NATO-om na "drugom najvišem nivou" pa poručio: Često se pitamo kada će BiH u NATO

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Najviši vojni zvaničnik NATO-a admiral Rob Bauer danas je posjetio kasarnu Rajlovac gdje ga je ugostio ministar odbrane u Vijeću ministara BiH Zukan Helez.

Nakon obilaska kasarne, Helez je rekao da je održan jedan brifing gdje je NATO partnere upoznao s čime to raspolažu Oružane snage Bosne i Hercegovine.

"Želim da se zahvalim čelnicima NATO saveza što daju punu pažnju OSBiH. OSBiH sve više prate standarde NATO saveza, posebno bataljonska grupa lake pješadije s kojom se ponosimo. Ovo je samo početak ovogodišnjeg domaćinstva NATO predstavnicima, a imat ćemo u aprilu i oktobru najveći oblik sastanka nakon NATO samita", kazao je Helez.

Potom je dodao da se često postavlja pitanje kada će BiH postati članica NATO saveza.

"Želim da poručim da je NATO tu u BiH, mi smo partneri NATO-a i želimo punopravno članstvo. NATO integracije nemaju nikakvu rezervu, to je naš jedini spoljnopolitički cilj, kada su u pitanju vojnopolitičke integracije", dodao je Helez.

Bauer je dodao da je jučer i danas bila prilika da BiH i NATO razgovaraju o tome kako još više unaprijediti saradnju.

"Radi se na mnogim važnim stvarima u mnogim oblastima. Ovaj paket sastoji se od mnogih projekata. Kada govorimo o upravljanju vanrednim situacijama tu radimo na softveru, kada je u pitanju borba protiv terorizma radimo kurikulum za obuku u saradnji s Ministarstvom sigurnosti, nadograđujemo infrastrukturu i tako dalje", dodao je Bauer.

Naglasio je da su OSBiH jedna od najvažnijih multietničkih institucija i prošle su kroz izuzetnu transformaciju od svog osnivanja.

Kao što je rekao naš generalni sekretar, vaša sigurnost je bitna za Zapadni Balkan i za čitavu Evropu i mislim da je ova posjeta jako važna i za politički dijalog i za praktičnu saradnju. Imali smo priliku ovdje upoznati pripadnike OSBiH koje su s nama služili na jako teškim mjestima poput Iraka i Afganistana", dodao je Bauer.

Na kraju je poručio da će NATO uvijek biti prijatelj Bosne i Hercegovine.

"Na vama je da odlučite o vašoj budućnosti, a u NATO-u ćete uvijek imati prijatelja koji će vam pomoći da ostvarite svoje euroatlanske ciljeve", zaključio je Bauer.