O poređenju Srbije
216

Helez: Ko je koga bombardovao mi u to ne ulazimo, BiH je suverena i odlučuje za sebe

B. H.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez obratio se nakon preleta američkih bombardera B1 iznad Sarajeva i kazao kako je vježba pokazala da Oružane snage BiH mogu odgovoriti svakom izazovu.

Helez je kazao kako je današnji događaj plod dugogodišnje saradnje između SAD i BiH.

"Ovo je bio jedan vid obuke gdje su naše Oružane snage navodile američke avione i naše Oružane snage su pokazale da mogu izvršiti najbitnije zadatke. SAD su naš ključni vojnopolitički vanjski saradnik i imamo u planu još ima mnogo događaja koji su sličnog karaktera. Ovo je potvrda da SAD garantuju cjelovitost granice BiH. Ponosan sam na naše oružane snage, a našim prijateljima iz SAD veliko hvala na ovom događaju", kazao je Helez.

Dodao je kako je sve urađeno u skladu s propisima i zakonom, i ponovio da za ovakve događaje nije potrebno odobrenje Predsjedništva BiH. Kada je riječ opasci pojedinih srpskih političara, da su isti avioni bombardovali Srbiju 1999. godine, Helez je rekao da se to ne tiče BiH.

"Ovdje je sve kako je propisano urađen, ko je koga bombardovao to je nekakav događaj između dvije države mi u to ne ulazimo, BiH je suverena država ima pravo da sklapa sporazume ugovore potpisuje obuke vježbe i to mi radimo. Izjave nekih zvaničnika su politikanstvo", istakao je Helez.

Ministar odbrane je najavio da da će u budućnosti biti još nekoliko vježbi sličnog tipa.

"Svakim danom smo bliže NATO savezu to ne može niko zaustaviti. Preko tri četvrtine stanovnika žele BiH u NATO i mi ćemo biti u NATO. Naše Oružane snage su obučene da sarađuju sa svakom vojskom svijeta, posebno najjačom silom na svijetu kao što je SAD", zaključio je Helez.