Šta se dešavalo u Konjicu
914

Helez: Dodik je opsovao genocid u Srebrenici, ustao sam i da se fizički obračunam

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Ministar odbrane BiH Zukan Helez je ispričao šta se dogodilo danas na sastanku u Konjicu. On je došao u verbalni sukob sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom što je zamalo preraslo i u fizički obračun, a ono što je pogodilo Heleza jeste to što je Dodik opsovao genocid u Srebrenici.

Kazao je da su ga zbog psovanja Srebrenice obuzele emocije zbog čega je morao reagovati. Ističe kako nije mogao dozvoliti Dodikovo ponižavanje i bezobrazluk.

"Dodik je došao nervozan. Prvo je govorio Nikšić pa je govorio Konaković, a Dodik ga je već počeo prekidati ne poštujući državu. On je rekao da će ići bez kraja, i da ga ne interesuje plan B, ja sam mu odgovorio na to, on je opsovao. To se smirilo, zatim je govorio Ademović. Dodik ga je prekidao, govorio da je on zatvarao Srbe po Sarajevu, da je bio član AID-a. U jednom momentu Ademović kaže 'Kako vas nije sramota, bio je genocid u Srebrenici'. Dodik je, izvinjavam se javnosti, rekao 'Je*em ti genocid u Srebrenici. Ja nisam mogao vjerovati. Bez imalo patetike, u tom momentu mi je kroz glavu prošlo i Srebrenica i Prijedor, i ja sam mu opsovao majku. Nisam mogao emocije savladati. On je sve vrijeme bio jako bezobrazan i morao sam reagovati", ispričao je Helez u intervjuu za Face televiziju.

Kazao je kako je Kemal Ademović odmah i napustio sastanak riječima da se na Dodikov nivo ne može spustiti. Helez ističe da je to jedini način razgovora sa Dodikom i da je nužno spustiti se na njegov nivo da bi shvatio.

"Ja na to o genocidu nisam mogao da se suzdržim, bilo je jače od mene. Posle toga je počeo polako da popušta. Da l je to razlog ne znam, ali je vidio da smo pokazali zube i smirio se. Nisam više mogao da trpim, potpuno su me emocije obuzele, tako doći u Konjic i nešto tako izjaviti. S tim ljudima ne može drugačije, morate se spustii na njihov nivo", kazao je Helez.

Ističe da se izvinio učesnicima zbog vokabulara, ali da nije prezao ni od fizičkog sukoba jer je prilično bio pogođen Dodikovim riječima.

"U jednom momentu sam ustao i da se fizički obračunam, onda je Nikšić ustao i zaustavio me. Nisam mogao više da podnesem te psovke", rekao je ministar odbrane BiH.

Istaknuo je kako ne treba srpski narod da plaši Zukana Heleza niti njegovog plana B, ali da "kabadahije kao Dodik" trebaju biti uplašene.

"Dirnete li u granice, rat je. 70 posto ljudi je protiv toga da dirate granice. Budite sigurni ako to uraditi da je to sukob", rekao je Helez na sastanku Dodiku, što je predsjednik RS-a, prema Helezovim riječima, prešutio.