Posjeta USK
2

Helez: Borcima nisu oduzeta prava, revizija je u toku

FENA
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida proteklog rata, Zukan Helez boravio je danas u radnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu (USK).

Sastao se sa predsjedavajućim Skupštine kantona Huseinom Rošićem, kantonalnim ministrom za boračka pitanja Ahmetom Egrlićem i predstavnicima boračkih udruženja iz tamošnjih i općine Prijedor.

Razgovaralo se o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca, statusu demobilisanih boraca povratnika u Republiku Srpsku (RS), te reviziji korisnika boračko-invalidske zaštite.

Ministar Helez je nakon sastanka kazao novinarima da revidiranim osobama i porodicama nisu oduzeta prava, te da je još uvijek sve u procesu, što znači da im isplata primanja neće biti zaustavljena.

"Niko od oko 400 pripadnika boračkih populacija s područja USK-a nije izveden iz prava, revizija je u toku i u narednih mjesec dana svi mogu dostaviti dokumentaciju o učešću u ratu u BiH", istakao je Helez.

Problem je nastao kod ljudi sa područja općina Ključ, Sanski Most i Prijedor, koje su bile privremeno okupirane tokom rata, pa je sva dokumentacija uništena. Oni su svoja prava ostvarili uz izjave dva svjedoka.

Ministar Helez kazao je da se ne isključuje ni ta mogućnost, ali će se utvrditi kriteriji o tome ko može biti svjedok za učešće u odbrani BiH.

U naredne dvije sedmice, načelnici općina Ključ i Sanski Most, resorni kantonalni ministar i dva predstavnika boračkih udruženja će posjetiti federalnog ministra Heleza, gdje će se dogovoriti o načinu provođenja revizije u tim općinama.

Kada su u pitanju demobilisani borci - povratnici na područje općine Prijedor dogovoreno je da će se izmjenama niza zakona, stvoriti mogućnost da povratnici na područje RS-a mogu ostvariti jednaka prava, kao i demobilisani borci na području Federacije BiH.

Zajedno sa kantonalnim kolegom, Helez je potom održao sastanak na kojem se govorilo o ovogodišnjim budžetima oba ministarstva, te planiranim projektima.

Ministar Helez posjetio je i spomen obilježje poginulim borcima na gradskom mezarju Humci.