BiH
0

Hećo zbog Radončića traži povlačenje tačke dnevnog reda o energetskom sektoru

FENA
U Sarajevu je najavljena rasprava u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine o dosadašnjim rezultatima i problemima u privatizaciji državnog kapitala, kao i o namjerama Federalne vlade da strani strateški partneri budu uvedeni u poslove izgradnje novih hidroelektrana i termoelektrana u Federaciji.

Za sutra je sazvana vanredna sjednica Predstavničkog doma koju su tražile opozicione Socijaldemokratska partija i Bosanskohercegovačka patriotska stranka "Sefer Halilović", a u njenom dnevnom redu je najavljena rasprava o dosadašnjim rezultatima i problemima u procesu privatizacije BiH te o izmjenama zakonske regulative iz ove oblasti.

Nakon završetka vanrednog zasjedanja, treba da bude otvorena deveta redovna sjednica Predstavničkog doma. Rasprava o budućoj gradnji elektroenergetskih objekata u FBiH najavljena je za ovaj dio, ali danas se saopćenjem oglasio resorni federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo, izrazito eksponiran ovih dana u javnosti jer ga jedan njen dio optužuje da proces odabira strateških partnera nije bio transparentan.

Hećo je saopćio da je zbog "monstruozne medijske kampanje" koju protiv Vladinih projekata danima vodi vlasnik lista "Dnevni avaz" Fahrudin Radončić zatražio danas od federalnog premijera Nedžada Brankovića da s dnevnog reda najavljene sjednice u Parlamentu povuče prijedlog o razmatranju projekata rekonstrukcije i investiranja u elektroenergetski sektor FBiH.

Predsjedavajući Doma Safet Softić naglašava da se o ovom Hećinom, odnosno Brankovićevom prijedlogu, ne moraju izjašnjavati poslanici jer je Vlada predlagač spomenute tačke dnevnog reda.

Ministar Hećo više je puta ovih dana ustvrdio da najavljena gradnja znači veliku razvojnu investiciju koja će obezbijediti dovoljno električne energije za budućnost. Ujedno je najavio sređivanje stanja u energetskom sektoru i pobošljanje statusa rudnika. Strateško partnerstvo bit će zasnovano na proizvodu, a ne na vlasništvu jer novoizgrađeni resursi treba da ostanu u vlasništvu Federacije, njegove su izjave.

Prije ministra Heće, danas su se saopćenjem za javnost oglasili poslanici Socijaldemokratske unije (SDU) BiH u federalnom Predstavničkom domu Vesna Saradžić i Nijaz Duraković te članovi ove stranke koji su ujedno delegati u federalnom Domu naroda Miro Lazović i Ivo Komšić.

Oni tvrde da način provedene procedure i izbor strateških partnera u prepuštanju energetskog sektora stranim firmama i pored tvrdnji da je sve učinjeno transparentno i u skladu sa zakonima, pokazuje da je Vlada FBiH ipak te procese zatvorila i vodila u svojim uskim krugovima.

"Imajući u vidu loše iskustvo u privatizaciji 'Energopetrola', a zbog značaja elektroenergetskog sektora, tražimo da se organizuje zajednička sjednica oba doma Parlamenta FBiH, uz direktan TV prijenos da bi i javnost BiH u potpunosti bila upoznata", navode ovi poslanici, članovi SDUBiH.