{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hećo: Radimo po modelu koji mnoge boli

F
22.1.2008. u 17:41
0
0
Hećo: Radimo po modelu koji mnoge boli
0
Hećo: Radimo po modelu koji mnoge boli
Federalni ministar energije rudarstva i industrije Vahid Hećo smatra da vladin model strateškog partnerstva za gradnju novih proizvodnih objekata u oblasti elektroenergetskog sektora BiH, smeta onima koji su rasprodali svoj energetski sektor, te onima koji ne mogu kroz taj model ostvariti određenu dobit.
Na konferenciji za novinare održanoj danas u sjedištu Vlade FBiH U Sarajevu, ministar Hećo je kazao da medijska kampanja koju posljednjih dana protiv njega vodi „Dnevni avaz“, upravo proizilazi iz takvih razloga, demantirajući pri tome sve navode tog lista, pa i objavljene faksimile.

Tim povodom, kako kaže, danas je uputio i pismo visokom predstavniku u BiH Miroslavu Lajčaku, u kojem, između ostaloga, preporučuje i kontrolu njegovog dosadašnjeg rada kao i rada njegovog ministarstva.

„Radimo po modelu koji mnoge boli, gdje nema privatizacije, niti koncesije na prirodno bogatstvo. Novih osam objekata koje planiramo izgraditi do 2020. godine sa strateškim partnerima, ostaju u vlasništvu Federacije BiH, što znači da time osiguravamo suverenitet našeg elektroenergetskog sektora, a što nekima smeta“ kazao je ministar Hećo.

On je dodao da se također radi o modelu koji će rudnike dovesti na „zelenu granu“ i sačuvati postojeća radna mjesta u njima.

„Ukoliko padne ovaj model, past će i Vlada, jer izgradnja novih elektroenergetskih objekata je spas i za rudnike i za 7.000 radnih mjesta u njima“, rekao je ministar Hećo.

On je istaknuo da će strateški partner sa sobom donijeti nove tehnologije i znanja, te da će se to partnerstvo zasnivati na Feasibility study, partnerskom finansiranju i izradi tenderske dokumentacije.

Ministar Hećo je dodao kako će Vlada uskoro donijeti odluku o strateškim partnerima za izgradnju elektroenergetskih objekata, te da se radi o ukupno tri partnera koji su pristali na sve njene uvjete.

Hećo je kazao i to kako je namjera Vlade FBiH, da u ovoj godini, donošenjem četiri zakona, bude završen proces uspostave jedinstvenog elektroenergetskog sektora BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: