BiH
0

Hećo: Radimo po modelu koji mnoge boli

FENA
Federalni ministar energije rudarstva i industrije Vahid Hećo smatra da vladin model strateškog partnerstva za gradnju novih proizvodnih objekata u oblasti elektroenergetskog sektora BiH, smeta onima koji su rasprodali svoj energetski sektor, te onima koji ne mogu kroz taj model ostvariti određenu dobit.

Na konferenciji za novinare održanoj danas u sjedištu Vlade FBiH U Sarajevu, ministar Hećo je kazao da medijska kampanja koju posljednjih dana protiv njega vodi „Dnevni avaz“, upravo proizilazi iz takvih razloga, demantirajući pri tome sve navode tog lista, pa i objavljene faksimile.

Tim povodom, kako kaže, danas je uputio i pismo visokom predstavniku u BiH Miroslavu Lajčaku, u kojem, između ostaloga, preporučuje i kontrolu njegovog dosadašnjeg rada kao i rada njegovog ministarstva.

„Radimo po modelu koji mnoge boli, gdje nema privatizacije, niti koncesije na prirodno bogatstvo. Novih osam objekata koje planiramo izgraditi do 2020. godine sa strateškim partnerima, ostaju u vlasništvu Federacije BiH, što znači da time osiguravamo suverenitet našeg elektroenergetskog sektora, a što nekima smeta“ kazao je ministar Hećo.

On je dodao da se također radi o modelu koji će rudnike dovesti na „zelenu granu“ i sačuvati postojeća radna mjesta u njima.

„Ukoliko padne ovaj model, past će i Vlada, jer izgradnja novih elektroenergetskih objekata je spas i za rudnike i za 7.000 radnih mjesta u njima“, rekao je ministar Hećo.

On je istaknuo da će strateški partner sa sobom donijeti nove tehnologije i znanja, te da će se to partnerstvo zasnivati na Feasibility study, partnerskom finansiranju i izradi tenderske dokumentacije.

Ministar Hećo je dodao kako će Vlada uskoro donijeti odluku o strateškim partnerima za izgradnju elektroenergetskih objekata, te da se radi o ukupno tri partnera koji su pristali na sve njene uvjete.

Hećo je kazao i to kako je namjera Vlade FBiH, da u ovoj godini, donošenjem četiri zakona, bude završen proces uspostave jedinstvenog elektroenergetskog sektora BiH.