Sarajevo
0

Hećo fizički napao fotoreportera Avaza

FENA
Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Vahid Hećo fizički je napao danas fotoreportera Dnevnog avaza Samira Jordamovića ispred zgrade Tužilaštva Kantona Sarajevo, saopćio je Avazov Urednički kolegij "Dnevnog avaza".

Napad se dogodio u 09.20 sati kada je fotoreporter Jordamović s novinarom "Dnenvog avaza" Adijem Hadžiarapovićem bio na profesionalnom zadatku i pratio izjašnjavanje ministra Heće u Tužilaštvu Kantona Sarajevo u povodu istrage koja se vodi o malverzacijama u elektroenergetskom sektoru, o čemu je "Dnevni avaz" u proteklim mjesecima intenzivno informirao javnost.

Ministar Hećo je, izlazeći iz zgrade, nasrnuo na Jordamovića koji ga je u tom trenutku fotografirao, navodi se u saopćenju te dodaje da je "ministar Hećo pred brojnim svjedocima, među kojima su bili novinari NTV Hayat, gurnuo fotoaparat direktno u lice Jordamoviću i tako ga udario, uz prijetnje da ga niko ne smije fotografirati".

Svoj obračun s novinarima ministar Hećo je nastavio i verbalnim prijetnjama Hadžiarapoviću, ali i ekipi NTV Hayat, saopćeno je.

Kolegij "Dnevnog avaza" ocjenjuje da je riječ o nečuvenom ataku na slobodne i nezavisne medije te da ministar Hećo, s obzirom na funkciju koju obavlja, mora biti sankcioniran za svoj "osioni potez".

S navedenim događajem Kolegij "Dnevnog avaza" upoznao je i relevantne državne i međunarodne institucije te udruženja novinara kako bi se stalo u zaštitu prava javnosti na slobodne i profesionalne medije.