BiH
0

Hećo: Bit će odgođena parlamentarna rasprava o gradnji elektrana

FENA
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo izjavio je danas Agenciji FENA da na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u Sarajevu, najvjerovatnije, neće biti otvorena jučer najavljena poslanička rasprava o prijedlogu odluke Vlade FBiH o izboru stranih strateških partnera za pripremu gradnje, gradnju i korišćenje novih elektroenergetskih objekata u FBiH.

"Imam informaciju da poslanici Stranke demokratske akcije (SDA) čekaju predsjednika Sulejmana Tihića, koji iz Ljubljane dolazi u subotu, da bi zauzeli stav o ovom pitanju", izjavio je Hećo, zamoljen da obrazloži razloge odgađanja parlamentarne rasprave.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić jutros je ustvrdio novinarima da će ova rasprava biti otvorena na narednoj sjednici Doma. Za razliku od ministra Heće (Stranka za BiH), Softić (SDA) nije imao precizno obrazloženje za odgađanje.

Jučer, kada je otvorena deveta redovna sjednica Predstavničkog doma i u njen dnevni red uvrštena odluka Federalne vlade o uvođenju stranih strateških partnera za gradnju novih hidroelektrana i termoelektrana u FBiH, rečeno je da će se federalni poslanici izjasniti danas o ovim Vladinim planovima.

Uvrštavanje ove tačke u dnevni red jučer je tražilo i oko 150 rudara iz Federacije koji su se okupili ispred zgrade Federalnog parlamenta. Oni vjeruju da će dugogodišnje probleme njihovih preduzeća riješiti najavljene Vladine mjere u energetskom sektoru.Osim gradnje novih elektrana, Vlada je u setu ovih mjera najavila finansijsku konsolidaciju rudnika te pripajanje rudnika elektroprivredi.

Da bi realizirala najavljenu gradnju i korišćenje novih elektrana, odnosno uvođenje stranih strateških partnera u taj posao potrebna joj je podrška Federalnog parlamenta.

Vladinom odlukom predloženom Parlamentu predviđena je izgradnja hidroelektrana Ustikolina, Vranduk, Unac i Vrilo te četiri nova termoenergetska objekta.

Navedeno je i koje su firme odabrane kao budući strateški partneri Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Javnom preduzeću Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne d.d. Mostar.

Konzorcij APET Grupa iz Austrije (Austrian Power and Environment Technology GmbH) određen je za strateškog partnera Elektroprivredi u Sarajevu za pripremu izgradnje, izgradnju i korišćenje budućih hidroelektrana Ustikolina i Vranduk. Ovaj konzorcij je predviđeni partner i mostarskoj Elektroprivredi u vezi s najavljenom gradnjom i korišćenjem objekata HE Vrilo te kompleksa rudnici i termoelektrane (RiTE) Kongora.

Njemačka kompanija EnBW, Energie Baden-Wurttemberg AG, izabrani je partner za planiranu gradnju novog bloka u tuzlanskoj termoelektrani, za kompleks rudnici i termoelektrana Bugojno, kao i za buduću hidroelektranu Unac (ranije Rmanj Manastir). Konzorcij JSC KazTransGas i BMG Grupa iz Kazahstana odabrani su partneri za pripremu izgradnje, gradnju i korišćenje buduće termoelektrane Kakanj.

U Vladinoj odluci navedeno je i da strateško partnerstvo s odabranim firmama treba da se zasniva na više principa, a jedan od najbitnijih je da Federacija BiH ostaje vlasnik novoizgrađenih resursa. Partnerstvo će se zasnivati na proizvodu, više puta je u javnosti naglasio resorni ministar Vahid Hećo.