{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


HEA: Usvojene preporuke za osnivanje i zatvaranje fakulteta u BiH

F
1.2.2012. u 11:00
0
6
HEA: Usvojene preporuke za osnivanje i zatvaranje fakulteta u BiH
0
HEA: Usvojene preporuke za osnivanje i zatvaranje fakulteta u BiH
Upravni odbor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH (HEA) dao je saglasnost na Preporuke o kriterijima i standardima za osnivanje i zatvaranje visokoškolskih ustanova te za prestrukturiranje studijskih programa i Preporuke o kriterijima za licenciranje visokoškolskih ustanova i studijskih programa u Bosni i Hercegovini.
Svrha preporuka o kriterijima i standardima za osnivanje i zatvaranje visokoškolskih ustanova te za prestrukturiranje studijskih programa jeste da posluže nadležnom ministarstvu Republike Srpske, kantonalnim ministarstvima i Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine prilikom definiranja predmetnih kriterija i i standarda radi izgradnje kvalitetnog visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, saopćeno je danas iz Agenicje.

Dokumentom su date preporuke o kriterijima i standardima za opravdanost osnivanja visokoškolske ustanove, zatvaranja, te za prestrukturiranje studijskog programa.

Precizira se da su drugim dokumentom definirani minimalni kriteriji za licenciranje visokoškolskih ustanova i studijskih programa u Bosni i Hercegovini, a koji će poslužiti kao osnova nadležnim obrazovnim organima da svojim aktima odrede kriterije za licenciranje visokoškolskih ustanova i studijskih programa.

Data je preporuka da nadležni obrazovni oragani propišu minimalne kvantitativne kriterije za ljudske, prostorne i materijalno-tehničke resurse te studijske programe.

Oba dokumetna rezultat su rada Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u saradnji s nadležnim obrazovnim vlastima i akademskom zajednicom u Bosni i Hercegovini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: