BiH
0

HEA: Usvojene preporuke za osnivanje i zatvaranje fakulteta u BiH

FENA
Upravni odbor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH (HEA) dao je saglasnost na Preporuke o kriterijima i standardima za osnivanje i zatvaranje visokoškolskih ustanova te za prestrukturiranje studijskih programa i Preporuke o kriterijima za licenciranje visokoškolskih ustanova i studijskih programa u Bosni i Hercegovini.

Svrha preporuka o kriterijima i standardima za osnivanje i zatvaranje visokoškolskih ustanova te za prestrukturiranje studijskih programa jeste da posluže nadležnom ministarstvu Republike Srpske, kantonalnim ministarstvima i Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine prilikom definiranja predmetnih kriterija i i standarda radi izgradnje kvalitetnog visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, saopćeno je danas iz Agenicje.

Dokumentom su date preporuke o kriterijima i standardima za opravdanost osnivanja visokoškolske ustanove, zatvaranja, te za prestrukturiranje studijskog programa.

Precizira se da su drugim dokumentom definirani minimalni kriteriji za licenciranje visokoškolskih ustanova i studijskih programa u Bosni i Hercegovini, a koji će poslužiti kao osnova nadležnim obrazovnim organima da svojim aktima odrede kriterije za licenciranje visokoškolskih ustanova i studijskih programa.

Data je preporuka da nadležni obrazovni oragani propišu minimalne kvantitativne kriterije za ljudske, prostorne i materijalno-tehničke resurse te studijske programe.

Oba dokumetna rezultat su rada Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u saradnji s nadležnim obrazovnim vlastima i akademskom zajednicom u Bosni i Hercegovini.