BiH
0

HDZBiH: Kupovanje glasova kazneno je djelo

FENA
"Dobro isprobani recept na zadnjim izborima za Sabor Republike Hrvatske, što se ogledao u novčanom nagrađivanju birača koji su svoj glas dali Narodnoj stranci Radom za boljitak, sada je poprimio još rafiniraniji oblik, a on se sastoji u popisivanju glasača i uzimanju njihovih podataka iz osobnih iskaznica te obećavanju novčanih nagrada za dati glas Narodnoj stranci Radom za boljitak", stoji u priopćenju livanjskoga Općinskog odbora HDZ-a BiH.

Treba kazati da ovakvo ponašanje poprima obilježje kaznenog djela, povrede slobode odlučivanja birača iz čl. 195. Kaznenog zakona Federacije BiH, za koje je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do 3 godine, te da je isto postupanje kažnjivo i po članku 19.9. Izbornog zakona BiH.

Opisani postupci postali su tako česti i prisutni da se već može govoriti o notornim činjenicama, pa stoga pozivamo mjerodavna tijela zadužena za zaštitu pravnog poretka da poduzmu odgovarajuće mjere protiv aktera ovih događanja i tako spriječe da Lokalni izbori na području općine Livno umjesto biranja poprime oblik trgovanja.

O gore navedenim podmuklim kršenjima Izbornog zakona BiH i Kaznenog zakona Federacije BiH, Općinski odbor HDZ-a BiH Livno izvijestio je Središnje izborno povjerenstvo, koje je već dalo jamstva kako će se odgovorne osobe i subjekti sankcionirati, navodi se u priopćenju iz livanjskoga Općinskoga odbora HDZ-a.