Tri ključna zakona
116

HDZ uoči početka sjednice tražio skidanje s dnevnog reda tri zakona iz oblasti energetike

S. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Uoči početka sjednice Doma naorda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) HDZ je zatražio skidanje s dnevnog reda pojedinih tačaka.
Kako je za Klix.ba potvrđeno upućen je prijedlog da se danas ne razmatraju teme iz oblasti energetike. A podsjetimo riječ je o veoma važnim pitanjima na koje se čeka jako dugo. Riječ je o Prijedlogu zakona o energiji i regulaciji energetske djelatnosti u FBiH.

Potom Prijedlog zakona o električnoj energiji FBiH i Prijedlogu zakona o korištenju obnovljivih izvora energije.

Na kolegiju prije sjednice uslijedila je žestoka rasprava jer je Klub Bošnjaka istakao da želi razmatrati ove prijedloge zakona, a sekretar doma je kazao da za to nema smetnje.

Ova tri zakona riješila bi mnogo važnih pitanja. Naime, pojedini građani, kompanije, stručnjaci za energetiku, aktivisti za zaštitu okoliša i Evropska unija su dugo insistirali na tome da se upravo stanovništvu i privrednim subjektima zakonski olakša da budu proizvođači struje s mogućnosti i da je prodaju.

Trenutna pravila za to su vrlo složena, tj. destimulirajuća. To za posljedicu ima da vrlo mali broj domaćinstava i kompanija ima postrojenje za proizvodnju struje - na djelu je skoro monopol javnih elektroprivreda.

Takva je situacija uprkos tome što Bosna i Hercegovina, prema ocjeni stručnjaka, ima veoma dobar potencijal za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije i što je prije nekoliko godina djelomično liberalizovala tržište električne energije.