Šefica USAID-a
144

HDZ trpi sve više kritika zbog blokade finansiranja izbora, oglasila se i Samantha Power

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Šefica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power prokomentarisala je problem s finansiranjem Općih izbora u Bosni i Hercegovini.
U posljednje vrijeme sve više aktera međunarodne zajednice ukazuje na problem sa Izbornim zakonom BiH i finansiranjem predstojećih izbora. Za to su najvećim dijelom zaslužni HDZ BiH, ali i hrvatski zvaničnici.

Oni svojim uslovljavanjem na geopolitičkom planu, te blokadom sredstava za predstojeće izbore, definitivno privlače pažnju međunarodne javnosti, a sada je i šefica USAID-a skrenula pažnju na njihovo nezakonito ponašanje.

Ona je na svom zvaničnom Twitter nalogu objavila oštru reakciju Ambasade SAD-a u BiH na HDZ-ov pokušaj blokiranja finansiranja izbora.

Osim toga, dodala je svoju reakciju na ponašanje ove stranke ocijenivši je destabilizirajućom.

"Izbori su temelj demokratije, ali prošle sedmice u BiH je istekao krajnji rok za odobravanje finansiranja izbora i to se nije desilo. Svaka odgoda oktobarskih izbora značila bi destabilizaciju. Pridružujemo se građanima u BiH u urgiranju prema Vijeću ministara da ispune svoju ustavnu dužnost i osiguraju potrebna sredstva", rekla je ona.

Osim Američke ambasade u BiH, kritiku prema HDZ-u uputila je i Delegacija EU u BiH, a mnogi evropski zvaničnici su u prethodnom periodu oštro osudili ometanje demokratskog procesa.