BiH
0

HDZ traži od ministara pravde osiguranje promjene ustava

FENA
Općinski odbor HDZ-a Gradačac oglasio se priopćenjem za javnost u kojem izražava veliku zabrinutost zbog odnosa mjerodavnih državnih, entitetskih i županijskih institucija prema kršenju Ustava te diskriminacije koja se sustavno provodi nad Hrvatima u toj općini.

"Neshvatljivo je da predstavnici hrvatskog naroda već gotovo četiri mjeseca upozoravaju najviše domaće i međunarodne dužnosnike na očigledno kršenje Ustava Federacije BiH i Tuzlanske županije, kršenje osnovnih ljudskih prava te diskriminaciju u općini Gradačac, a da nitko od nadležnih ne poduzima gotovo ništa", stoji u priopćenju.

U gradačačkom HDZ-u se pitaju čemu služe uredi visokog predstavnika i misije OESS-a kada njihove preporuke i obvezujuće naputke o dosljednoj primjeni Ustava i zakona nadležni u Federaciji BiH, Tuzlanskoj županiji i općini Gradačac uopće ne poštuju.

"Također, pitamo se kome i čemu uopće služi federalno i županijsko ministarstvo pravde i tamošnji ministri koje iz Ureda visokog predstavnika već dva puta upozoravaju na dosljednu provedbu Ustava i zakona u Gradačcu i drugim sličnim sredinama, a oni ništa ne poduzimaju", stoji u priopćenju.

Općinski odbor HDZ-a Gradačac zatražio je da federalni i županijski ministri pravde, sukladno svojim ovlastima, što prije i dosljedno ispoštuju obvezujuće naputke Visokog predstavnika i njegovog zamjenika i osiguraju primjenu Ustava i zakona u općini Gradačac.