Sankcionisani zvaničnici
123

HDZ traži da se osobama s američke crne liste omogući isplata plata u gotovini

B. R.
Marinko Čavara i Željka Cvijanović
Marinko Čavara i Željka Cvijanović
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Predrag Kožul (HDZ) je predložio izmjene zakona kojima će se omogućiti isplata plata zvaničnicima koje su sankcionisale Sjedinjene Američke Države.

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici nije prihvatio da se po hitnom postupku razmatra Kožulov Prijedlog izmjena Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, već je prihvatio da se razmatra po skraćenom postupku.

Suština izmjena koje je predložio HDZ-ov parlamentarac jeste da se zvaničnicima državne vlasti omogući ono što je nedavno omogućeno zvaničnicima vlasti Republike Srpske, a to je da im se plata daje u gotovini.

"Ministarstvo finansija i trezora osigurava gotovinu za isplatu plata i drugih primanja zaposlenika kojima se ona iz objektivnih okolnosti ne može izvršiti putem tekućeg računa te za isplatu troškova službenih putovanja i ostalih sitnih materijalnih troškova. Gotovina se podiže na temelju dostavljenog mjesečnog plana, utvrđenog sedmično, potrebne gotovine i posebnog zahtjeva, sa specifikacijom planiranih isplata", naveo je Kožul u svojem prijedlogu.

Kao razlog predloženih izmjena je istakao ono što ističu svi oni koji su pod američkim sankcijama, kao i oni koji su protivnici tih sankcija. Naime, smatra da bi se prihvatanjem navedenih izmjena omogućilo "ostvarivanje osnovnih ljudskih prava". Podsjećamo da su sankcionisanima onemogućene isplate plata preko tekućeg računa u banci nakon nedavnog usvajanja izmjena Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Između ostalih, to je slučaj s Kožulovim stranačkim kolegom, zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Marinkom Čavarom, članicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović (SNSD) i predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom (SNSD).

Ranije su vlasti objavile javnu nabavku za prijavu pošti preko kojih bi se sankcionisanima plata isplaćivala u gotovini. Na tu javnu nabavku se prijavila Pošta RS dok se BH Pošta i Pošte Hrvatske nisu prijavile. Tako da državni zvaničnici iz RS-a, kao što je Cvijanović, platu mogu primati preko Pošte RS.

Za sankcionisane iz Federacije Bosne i Hercegovine, kao što je Čavara, nije pronađeno rješenje i plate im se još ne mogu isplaćivati.

Zamjenik ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Muhamed Hasanović (SDP) je protiv toga da se plate isplaćuju u gotovini, odnosno insistira na tome da se isključivo isplaćuju preko žiro računa.